Skip to main content
Top

2011 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4 Fasering en structuur in sociaal-psychiatrische begeleiding

Auteur : Bauke Koekkoek

Gepubliceerd in: Praktijkboek sociaal-psychiatrische begeleiding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Eerder werd duidelijk dat het de sociaal-psychiatrische begeleiding om verschillende redenen aan richting kan ontbreken. In dit hoofdstuk schetsen we een kader voor begeleiding met fasering, structuur en gespreksmethoden. We zien sociaal-psychiatrische begeleiding als een proces van drie fasen: contactfase, doelenfase en werkfase.
Literatuur
go back to reference Kalse (2000). Het Vanellus-fenomeen. Een van de weinige Nederlandstalige artikelen over relatiemanagement. Spitst zich weliswaar sterk toe op patiënten met borderlineproblematiek, maar is wel illustratief voor de methode als geheel. Kalse (2000). Het Vanellus-fenomeen. Een van de weinige Nederlandstalige artikelen over relatiemanagement. Spitst zich weliswaar sterk toe op patiënten met borderlineproblematiek, maar is wel illustratief voor de methode als geheel.
go back to reference Schippers & De Jonge (2002). Motiverende gespreksvoering. Kort en bondig overzichtsartikel dat de contouren van de methode schetst. Schippers & De Jonge (2002). Motiverende gespreksvoering. Kort en bondig overzichtsartikel dat de contouren van de methode schetst.
go back to reference Miller en Rollnick (2005). Motiverende gespreksvoering. Klassiek boek van de grondleggers, met veel voorbeelden en casuïstiek. De Engelstalige versie, Motivational interviewing, is uitgebreider dan de Nederlandse. Miller en Rollnick (2005). Motiverende gespreksvoering. Klassiek boek van de grondleggers, met veel voorbeelden en casuïstiek. De Engelstalige versie, Motivational interviewing, is uitgebreider dan de Nederlandse.
go back to reference Berg & Dolan (2002). Praktijk van oplossingen. Compact en leesbaar boek vol met casuïstiek over deze methode. Berg & Dolan (2002). Praktijk van oplossingen. Compact en leesbaar boek vol met casuïstiek over deze methode.
go back to reference Rowan & O’Hanlon (1998). Solution-oriented therapy for chronic and severe mental illness. Een van de zeldzame boeken die gaan over oplossingsgerichte methoden bij mensen met ernstige en langdurige psychiatrische problematiek. Rowan & O’Hanlon (1998). Solution-oriented therapy for chronic and severe mental illness. Een van de zeldzame boeken die gaan over oplossingsgerichte methoden bij mensen met ernstige en langdurige psychiatrische problematiek.
go back to reference Colijn e.a. (2003). Leerboek integratieve psychotherapie. Compleet handboek dat veel aandacht besteedt aan fasering en structuur in behandeling. Colijn e.a. (2003). Leerboek integratieve psychotherapie. Compleet handboek dat veel aandacht besteedt aan fasering en structuur in behandeling.
go back to reference Bosch (2009). Dialectische gedragstherapie Hoofdstuk in het Handboek persoonlijkheidspathologie van Eurelings-Bontekoe, Verheul en Snellen (red.), dat een goed overzicht geeft van de verschillende valideringsstrategieën in dialectische gedragstherapie. Is echter breder toepasbaar dan alleen in die behandeling. Bosch (2009). Dialectische gedragstherapie Hoofdstuk in het Handboek persoonlijkheidspathologie van Eurelings-Bontekoe, Verheul en Snellen (red.), dat een goed overzicht geeft van de verschillende valideringsstrategieën in dialectische gedragstherapie. Is echter breder toepasbaar dan alleen in die behandeling.
go back to reference Van der Velden e.a. (2010). Directieve therapie. Herziene versie van de klassieke boeken van enkele decennia geleden, met vele praktische hoofdstukken. Nog steeds actueel voor sociaal-psychiatrische begeleiding. Van der Velden e.a. (2010). Directieve therapie. Herziene versie van de klassieke boeken van enkele decennia geleden, met vele praktische hoofdstukken. Nog steeds actueel voor sociaal-psychiatrische begeleiding.
Metagegevens
Titel
4 Fasering en structuur in sociaal-psychiatrische begeleiding
Auteur
Bauke Koekkoek
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9054-0_4