Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2016 | Toepassing in de praktijk | Uitgave 3/2016

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 3/2016

Evidence-based perioperatieve zorg: nog steeds een operette?

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 3/2016
Auteur:
dr. Hester Vermeulen
Belangrijke opmerkingen
dr. Hester Vermeulen senior onderzoeker, divisie Chirurgie, AMC en lector Evidence-based peri-operatieve zorg, Hogeschool van Amsterdam

Samenvatting

Zo’n 20 jaar geleden werd in de Lancet onderzoek bij chirurgische patiënten vergeleken met een operette.1) Deze prikkelende vergelijking was vooral gebaseerd op het feit dat gerandomiseerd onderzoek zelden toegepast werd om de effectiviteit van chirurgische ingrepen of van perioperatieve zorg te evalueren. Een Britse analyse uit die periode geeft aan dat slechts 24 procent van de behandelingen bij chirurgische patiënten gebaseerd was op resultaten van gerandomiseerd onderzoek, terwijl dit voor patiënten die waren opgenomen op interne geneeskunde, meer dan 50 procent was.2)

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 3/2016 Naar de uitgave