Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. Ethiek: de grenzen van het goede besluit

Auteurs : Marlou de Kuiper, Anneke de Jong

Gepubliceerd in: Klinische besluitvorming voor verpleegkundigen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een zorgprofessional die een besluit neemt over de best passende zorg aan haar patiënt, doet dat, zoals we in het voorgaande hoofdstuk gezien hebben, op basis van kennis over wat de patiënt nodig heeft en wil, op basis van eigen kennis en inzicht, op basis van kennis uit onderzoek en evaluaties, en op basis van de mogelijkheden en voorwaarden binnen de instelling. Maar dat zijn niet de enige factoren die een rol spelen. Er bestaat ook nog zoiets als goed of slecht, aanvaardbaar of onaanvaardbaar. Er zijn grenzen aan de besluitvorming, maar wie bepaalt die grenzen? Er zijn dingen die niet kunnen en er zijn dingen die moeten. Er zijn dingen waarvan de een vindt dat het moet en de ander juist vindt dat het niet mag. Er zijn trends en ontwikkelingen in de zorg die normerend werken op wat er van beroepsbeoefenaars verwacht wordt. Hoe ga je daarmee om? Daar gaat het in dit hoofdstuk om.
Literatuur
go back to reference Haaft, G. ten. Dokter is ziek, als patiënt zie je hoe zorg beter kan. Uitgeverij Contact, Amsterdam 2010. Haaft, G. ten. Dokter is ziek, als patiënt zie je hoe zorg beter kan. Uitgeverij Contact, Amsterdam 2010.
go back to reference Jong, A. de & H. Vandenbroele, et al. Inleiding wetenschappelijk onderzoek voor het gezondheidsonderwijs. Elsevier Gezondheidszorg, Maarsen 2008. Jong, A. de & H. Vandenbroele, et al. Inleiding wetenschappelijk onderzoek voor het gezondheidsonderwijs. Elsevier Gezondheidszorg, Maarsen 2008.
go back to reference Pool, A. Autonomie, afhankelijkheid en langdurige zorgverlening. Lemma, Utrecht 1995. Pool, A. Autonomie, afhankelijkheid en langdurige zorgverlening. Lemma, Utrecht 1995.
go back to reference Weaver, K. & J. Morse & C. Mitcham. Ethical sensitivity in professional practice: concept analysis. Journal of Advanced Nursing, 62 (2008), nr. 5, pp. 607-18. Weaver, K. & J. Morse & C. Mitcham. Ethical sensitivity in professional practice: concept analysis. Journal of Advanced Nursing, 62 (2008), nr. 5, pp. 607-18.
Metagegevens
Titel
Ethiek: de grenzen van het goede besluit
Auteurs
Marlou de Kuiper
Anneke de Jong
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1847-6_2