Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 11/2003

01-11-2003 | Voor de praktijk

Ergotherapeuten en handelingsproblemen op het werk: maatwerk in zelfstandigheid

Auteurs: C. Kuiper, N. Nauta

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 11/2003

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Jolanda Brouwer, 33 jaar, getrouwd, zoon van 4 jaar, werkt als secretaresse in een groot bedrijf. Ze verzuimt nu bijna een jaar ten gevolge van een depressie. Aanvullend op haar medische behandeling krijgt ze ergotherapie, gericht op werkhervatting. Uit de probleeminventarisatie van de ergotherapeut blijkt dat Jolanda redelijk tevreden is over de inhoud van haar werk, maar dat het altijd wel erg druk is. Tijdens haar afwezigheid is een nieuw computersysteem ingevoerd. Ze heeft het gevoel dat ze zich dit niet eigen kan maken en vindt dat degene die haar nu vervangt dit beter kan dan zij. Uit een observatie blijkt dat ze in de uren die ze werkt, geen koffie durft te halen voor haar collegae en het liefst aan een stuk doorwerkt.
Voetnoten
1
Deze doelen ontlenen wij aan de tekst op de cd-rom van het project Parabel, verschenen in oktober 2003. De cd-rom bevat o.a. cases, opdrachten en achtergrondmateriaal, bedoeld voor het samenstellen van initieel onderwijs en nascholing voor paramedici. Nadere informatie over de cd-rom kunt u verkrijgen bij de auteurs van dit artikel.
 
2
Uit deze kosten-effectiviteitstudie bleek dat de groep die additioneel ergotherapie kreeg, significant eerder weer aan het werk ging en dat deze groep na een jaar een significant groter percentage van de oorspronkelijke aanstelling werkte dan een controlegroep.
 
Literatuur
go back to reference NVE (Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie). Beroepsprofiel ergotherapeut. Utrecht: Lemma, 1999. NVE (Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie). Beroepsprofiel ergotherapeut. Utrecht: Lemma, 1999.
go back to reference Driessen MJ. Inventarisatie extramurale ergotherapie. Utrecht: NIVEL, 1996. Driessen MJ. Inventarisatie extramurale ergotherapie. Utrecht: NIVEL, 1996.
go back to reference Vries G de, Schene AH. Ergotherapeutische interventie bij patiënten met een depressie en arbeidsproblematiek. Amsterdam: AMC De Meren, 2002. Vries G de, Schene AH. Ergotherapeutische interventie bij patiënten met een depressie en arbeidsproblematiek. Amsterdam: AMC De Meren, 2002.
go back to reference NVE (Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie). Minimumeisen verslaglegging ergotherapie. Utrecht: Lemma, 2000. NVE (Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie). Minimumeisen verslaglegging ergotherapie. Utrecht: Lemma, 2000.
Metagegevens
Titel
Ergotherapeuten en handelingsproblemen op het werk: maatwerk in zelfstandigheid
Auteurs
C. Kuiper
N. Nauta
Publicatiedatum
01-11-2003
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 11/2003
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03073944

Andere artikelen Uitgave 11/2003

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 11/2003 Naar de uitgave