Skip to main content
main-content
Top

Inhoudsopgave

Voorwerk

1 Algemene inleiding

Samenvatting
Als je een aantal jaren geleden beweerd zou hebben dat doktersassistenten een eigen spreekuur zouden gaan draaien, zou je uitgelachen zijn. Tegenwoordig is het heel normaal dat de assistent een uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek tijdens haar eigen spreekuur helemaal zelfstandig afhandelt. Ook zien we in steeds meer huisartsenpraktijken dat de assistent wratten-, diabetes- en hypertensiespreekuren zelf afhandelt. Het vak van de huisarts én dat van de doktersassistent is in de loop der jaren sterk veranderd.
M.C.A.P.J. van Abeelen

2 Hart- en vaataandoeningen

Samenvatting
Het verouderingproces van de slagaders blijkt bij sommige mensen wat sneller te verlopen dan bij andere. De precieze oorzaak is niet bekend, maar een aantal factoren zou dit proces kunnen versnellen. Men spreekt van risicofactoren omdat het risico is toegenomen. Dat wil dus niet zeggen dat het ook zal optreden. Het zegt iets over groepen mensen, niet over de individuele patiënt.
M.C.A.P.J. van Abeelen

3 Chronische longziekten

Samenvatting
Astma en COPD komen in Nederland bij 5 tot 10 procent van de bevolking voor. In de gemiddelde huisartsenpraktijk komen ongeveer 150 patiënten met deze aandoeningen regelmatig op het spreekuur. Als assistent heb je soms een eigen spreekuur. Nog niet bij alle artsen is dit zo gebruikelijk als het hypertensiespreekuur.
M.C.A.P.J. van Abeelen

4 Diabetes mellitus

Samenvatting
‘Mevrouw, kent u me nog? Ik ben Henk Maassen. De vorige keer vroeg ik u om te onderzoeken of ik suikerziekte had, naar aanleiding van die rijbewijskeuring, weet u nog?
M.C.A.P.J. van Abeelen

5 Cervixcarcinoom

Samenvatting
Een bevolkingsonderzoek is, zoals het woord al aangeeft, een onderzoek onder de bevolking. Bevolkingsonderzoeken zijn erop gericht ziekten of afwijkingen vroegtijdig op te sporen. Het zijn preventieve onderzoeken. Het bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker heeft tot doel de sterfte aan baarmoederhalskanker terug te dringen.
M.C.A.P.J. van Abeelen

6 Verrucae vulgares

Samenvatting
Het wrattenspreekuur is in de meeste praktijken al jaren ingevoerd. Wratten worden meestal behandeld met vloeibare stikstof. Omdat vloeibare stikstof zelfs in een speciale thermoskan binnen een aantal uren verdampt, is deze behandeling maar gedurende een beperkte tijd mogelijk. Vaak moet er ook wel wat georganiseerd worden om aan vloeibare stikstof te komen. Het kan bijvoorbeeld worden opgehaald in het ziekenhuis. Omdat de techniek van bevriezen goed aan te leren is, wordt dit spreekuur meestal overgelaten aan de assistent.
M.C.A.P.J. van Abeelen

7 Veelvoorkomende chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk

Samenvatting
Mevrouw De Vries staat huilend voor de balie. Ze heeft vanmorgen erg veel last van pijn aan haar benen en voeten. Het is voornamelijk spierpijn. Ze heeft al van alles geprobeerd. Het enige wat een beetje helpt is warmte. Ze is al een paar keer eerder met deze klachten op het spreekuur geweest, maar de huisarts kon geen afwijkingen vinden. Gelukkig is het die ochtend niet zo druk, dus kun je nog een afspraak voor haar maken. Even later gaat ze opgelucht met een briefje naar het laboratorium. Misschien wordt nu de oorzaak van haar klachten bekend!
M.C.A.P.J. van Abeelen

Nawerk

Meer informatie