Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2012

01-11-2012 | VOOR DE PRAKTIJK

Eerste ervaringen met het PreventieConsult Cardiometabool risico bij preventief medisch onderzoek

Auteurs: Jurriaan Blekemolen, Marianne Vodegel

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 8/2012

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

SAMENVATTING

Met preventief medisch onderzoek kunnen bedrijfsartsen gezondheidsrisico’s van werkenden inventariseren. Het PreventieConsult Cardiometabool risico is een doelmatige manier om een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 of chronische nierschade vast te stellen.
In een preventief medisch onderzoek verricht onder 313 medewerkers van een landelijk retailbedrijf werd praktijkervaring opgedaan met de toepassing van het PreventieConsult Cardiometabool risico. Bij 5% van de deelnemers (elf vrouwen en zes mannen) werd een verhoogd risico vastgesteld. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers met een verhoogd risico (56,8±2,8 jaar) op basis van de risicotest is significant hoger dan van de deelnemers met een licht verhoogd risico (42,6±7,5 jaar) of een niet verhoogd risico (41,5±8,3 jaar). Van de 17 deelnemers met een verhoogd risico zijn tien verwezen naar de eigen huisarts om te bepalen of medicamenteuze verbetering met antihypertensiva en/of cholesterolverlagers geïndiceerd was. De meeste mensen met een verhoogd risico op basis van de risicotest komen in aanmerking voor antihypertensieve of cholesterolverlagende medicatie. De deelnemers die niet verwezen werden, waren in vier gevallen familiair belast en in drie gevallen reeds bekend met diabetes mellitus type 2.
Literatuur
1.
go back to reference NVAB-praktijkwijzer PreventieConsult Cardiometabool risico bij de leidraad Preventief Medisch Onderzoek van werkenden © Partners PreventieConsult CMR, september 2011. NVAB-praktijkwijzer PreventieConsult Cardiometabool risico bij de leidraad Preventief Medisch Onderzoek van werkenden © Partners PreventieConsult CMR, september 2011.
4.
go back to reference Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en Nederlands Huisartsen Genootschap. Multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement. Utrecht, 2006. Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en Nederlands Huisartsen Genootschap. Multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement. Utrecht, 2006.
5.
go back to reference Blekemolen JRM, Vodegel MIC. Toepassing van Carotid Intima Media Thickness + plaque metingen in het kader van preventief medisch onderzoek. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2009; 17(5): 185-190. Blekemolen JRM, Vodegel MIC. Toepassing van Carotid Intima Media Thickness + plaque metingen in het kader van preventief medisch onderzoek. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2009; 17(5): 185-190.
Metagegevens
Titel
Eerste ervaringen met het PreventieConsult Cardiometabool risico bij preventief medisch onderzoek
Auteurs
Jurriaan Blekemolen
Marianne Vodegel
Publicatiedatum
01-11-2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 8/2012
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-012-0169-1

Andere artikelen Uitgave 8/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2012 Naar de uitgave

VERENIGINGSNIEUWS

VERENIGINGSNIEUWS