Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Vakblad Sociaal Werk 6/2005

01-12-2005 | Spoedeisende hulp

Een stem verlenen

Maatschappelijk werkers in de centrale spoedopvang

Auteurs: Eveline van der Heijden, Loni Ris

Gepubliceerd in: Vakblad Sociaal Werk | Uitgave 6/2005

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

In aansluiting op het artikel van Lydia DekkerGroot in Maatwerk nummer 4 over psychosociale hulpverlening bij de Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen, beschrijven Eveline van der Heijden en Loni Ris hoe zij als maatschappelijk werkers van de centrale spoedopvang in het UMCG werken.
Voetnoten
1
Gedurende het weekend, ook alleen overdag, is een dienstdoende maatschappelijk werker oproepbaar. Op dit moment beraden we ons op een bereikbaarheidsdienst voor calamiteiten buiten kantooruren, omdat we het van groot belang vinden dat de hulpverlening direct na binnenkomst op de spoedopvang kan starten.
 
2
In het kader van dit artikel beperken we ons tot de inzet bij de acute traumazorg. Daarnaast is de hulp van het maatschappelijk werk op de spoedopvang direct inzetbaar voor diagnostiek bij psychosomatische klachten en voor opvang of verwijzing bij problemen op het gebied van mishandeling, ouderenzorg en (chronisch) psychiatrische patiën­ten.
 
3
In het artikel ‘De betekenis van het tragische’ in Maatwerk nummer 34, augustus 2003, beschrijft Henk Manschot de betekenis van der­gelijke tragedies voor het professionele werk van de hulpverlener. Hij benadrukt de aandachtige betrokkenheid, die het begin moet zijn van goede hulpverlening. Het ‘er zijn’ is een belangrijke herstellende waar­de voor mensen die beschadigd zijn of raken in het leven.
 
Literatuur
go back to reference J. van den Bout, P.A. Boelen en J. de Keijser (red.) (1998), Behandelingsstrategieën bij gecompliceerde rouw en verliesverwerking. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. J. van den Bout, P.A. Boelen en J. de Keijser (red.) (1998), Behandelingsstrategieën bij gecompliceerde rouw en verliesverwerking. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
go back to reference H. de Mönnink (2003), Verlieskunde. Handreiking voor de beroepspraktijk. 5e druk. Utrecht: Reed Elsevier. H. de Mönnink (2003), Verlieskunde. Handreiking voor de beroepspraktijk. 5e druk. Utrecht: Reed Elsevier.
go back to reference A. Inklaar (2002), ‘Steun bij verwerken van verlies’, in: Maatwerk nr. 4. A. Inklaar (2002), ‘Steun bij verwerken van verlies’, in: Maatwerk nr. 4.
go back to reference M. Keirse (1997), Helpen bij verlies en verdriet. Tielt/Warnsveld: Uitgeverij Lannoo. M. Keirse (1997), Helpen bij verlies en verdriet. Tielt/Warnsveld: Uitgeverij Lannoo.
go back to reference Nederlandse Vereniging voor Traumatologie (2004), Traumatologie in Perspectief. Beleidsplan 2004. Nederlandse Vereniging voor Traumatologie (2004), Traumatologie in Perspectief. Beleidsplan 2004.
go back to reference Landelijke Stichting Rouwbegeleiding, Gids na een overlijden. Handleiding voor zakelijke beslissingen en voor de verwerking van het verlies. Utrecht. Landelijke Stichting Rouwbegeleiding, Gids na een overlijden. Hand­leiding voor zakelijke beslissingen en voor de verwerking van het verlies. Utrecht.
go back to reference M. van Mens, (2003) Delen in verlies. Uitgave van de CNV over rouwprotocol in werksituaties. CNV Publieke zaak. M. van Mens, (2003) Delen in verlies. Uitgave van de CNV over rouw­protocol in werksituaties. CNV Publieke zaak.
Metagegevens
Titel
Een stem verlenen
Maatschappelijk werkers in de centrale spoedopvang
Auteurs
Eveline van der Heijden
Loni Ris
Publicatiedatum
01-12-2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Vakblad Sociaal Werk / Uitgave 6/2005
Print ISSN: 2468-7456
Elektronisch ISSN: 2468-7464
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03070508

Andere artikelen Uitgave 6/2005

Vakblad Sociaal Werk 6/2005 Naar de uitgave

Opmaat

Aksie!

Oud en Nieuw

Oud en Nieuw

NVMW-info

Beroepstrots