Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11. Dissociatieve stoornissen

Auteur : Mary C. Townsend

Gepubliceerd in: Verpleegkundige diagnostiek in de psychiatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dissociatieve stoornissen betreffen een stoornis of verandering van de normaal gesproken integraal werkende functies: bewustzijn, geheugen en identiteit (Black & Andreasen, 2011). Tijdens perioden van ondraaglijke stress houdt de betrokkene delen van zijn of haar leven buiten het bewustzijn. De stressvolle emotie wordt als het ware een aparte entiteit waar de betrokkene zichzelf van ‘afsplitst’, waarna hij of zij psychisch in een fantasietoestand terechtkomt. De DSM-5 onderscheidt een aantal categorieën (APA, 2013).
Voetnoten
1
Volgens Nederlandse deskundigen behoort deze handeling niet tot het verpleegkundig domein, maar tot dat van de psychotherapeut.
 
2
Volgens Nederlandse deskundigen staat het bovengenoemde einddoel niet vast, maar wordt de concrete invulling ervan tussen cliënt en behandelaar overeengekomen.
 
3
Kinesthesie is het besef van de eigen spierbewegingen, van de kracht en snelheid van spierbewegingen en van de lichaamshouding.
 
4
NANDA-I heeft deze diagnose laten vervallen, maar zij is in dit boek gehandhaafd vanwege haar nut voor de beschrijving van dit specifieke gedrag.
 
5
Nederlandse deskundigen zijn van mening dat deze handelingen niet tot het verpleegkundig domein behoren, maar tot dat van de psychotherapie.
 
6
Volgens sommige Nederlandse deskundigen is er een verpleegkundig alternatief voor de interventies 5 en 6: onderzoek samen met de cliënt welke situaties in het heden aanleiding gaven tot dissociatie en werk aan strategieën om hierop niet meer met dissociatie te reageren.
 
Metagegevens
Titel
Dissociatieve stoornissen
Auteur
Mary C. Townsend
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1167-5_11