Skip to main content
Top

2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk

57. Digitale technologie in de gerontologie en geriatrie

Auteurs : F. J. M. Meiland, D. J. F. van Schaik

Gepubliceerd in: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Met e-health wordt digitale technologie ingezet om de gezondheidszorg te verbeteren, ook voor ouderen. Er zijn toepassingen om ouderen in het dagelijks functioneren te ondersteunen en te helpen bij sociale contacten en welzijn. Daarnaast zijn er zelfhulpmodules voor specifieke problemen en zelfmanagement-applicaties voor chronische ziekten. Verder kan e-health behandeling ondersteunen (online of ‘blended’) en zijn er systemen om de communicatie tussen patiënt en hulpverlener te verbeteren en om mantelzorgers te ondersteunen. Het gebruik van e-health neemt toe, maar is nog niet vanzelfsprekend in de zorg. Er zijn positieve effecten van e-health bij ouderen aangetoond, maar veelal nog in relatief zwakke studies. Het gebruik van e-health kan toenemen als er meer informatie komt over het aanbod, de aanschafmogelijkheden, de effecten en de wijze van gebruik. Ook moeten de toepassingen betrouwbaar en stabiel zijn. Scholing van professionals is noodzakelijk om een goede inzet van e-health te garanderen.
Literatuur
go back to reference Heuvelink A., De Groot J, Hofstede C. Let’s play – ouderen stimuleren tot bewegen met applied games. TNO en VitaValley, 2014. Heuvelink A., De Groot J, Hofstede C. Let’s play – ouderen stimuleren tot bewegen met applied games. TNO en VitaValley, 2014.
go back to reference Meiland FJM, De Witte L. Technologische hulpmiddelen in de zorg voor mensen met dementie. In: Dröes RM, Schols J, Scheltens Ph, redactie. Meer kwaliteit van leven. Integratieve persoonsgerichte dementiezorg. Leusden: Diagnosis Uitgeverij; 2015. pag. 127–42. Meiland FJM, De Witte L. Technologische hulpmiddelen in de zorg voor mensen met dementie. In: Dröes RM, Schols J, Scheltens Ph, redactie. Meer kwaliteit van leven. Integratieve persoonsgerichte dementiezorg. Leusden: Diagnosis Uitgeverij; 2015. pag. 127–42.
go back to reference Niemeijer A, Depla M, Frederiks B, Hertogh C. Toezichthoudende domotica, een handreiking voor zorginstellingen. Amsterdam: VUmc; 2012. Niemeijer A, Depla M, Frederiks B, Hertogh C. Toezichthoudende domotica, een handreiking voor zorginstellingen. Amsterdam: VUmc; 2012.
go back to reference Vernooij-Dassen M, De Boer A, De Vugt ME, Meiland FJM, Dröes RM. Mantelzorg bij dementie en de kracht van sociale gezondheid. Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1878. Vernooij-Dassen M, De Boer A, De Vugt ME, Meiland FJM, Dröes RM. Mantelzorg bij dementie en de kracht van sociale gezondheid. Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1878.
Metagegevens
Titel
Digitale technologie in de gerontologie en geriatrie
Auteurs
F. J. M. Meiland
D. J. F. van Schaik
Copyright
2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2453-8_57