Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. Diagnose, prognose en behandelplan

Auteur : D.M. Voet

Gepubliceerd in: Essentials voor de preventieassistent

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

De uitkomsten van de anamnese en het mondonderzoek worden geïnterpreteerd en de vermoedelijke oorzaak van de geconstateerde pathologie wordt in kaart gebracht. Er kunnen allerlei oorzaken zijn: gedragscomponenten, een tekort aan kennis of vaardigheden, geringe motivatie of onderliggende ziektegeschiedenissen. Door de uitkomsten en oorzaken samen te brengen wordt het cariësrisico bepaald en de diagnose gesteld. Bijvoorbeeld: actieve cariës door een slecht voedingspatroon of door onvoldoende mondhygiëne.
Het vooruitzicht voor verbetering (de prognose) van de mondgezondheid wordt ingeschat aan de hand van de veronderstelde mogelijkheden tot het motiveren van de patiënt en/of zijn omgeving. Dit hangt af van fysieke, mentale en sociale omstandigheden, waarbij ook taalvaardigheid wordt meegenomen. Bij kinderen worden ook de kennis, vaardigheid en motivatie van hun ouders meegenomen. Op basis van al deze facetten wordt een individueel preventief behandelplan opgesteld. Dit bevat een vast aantal behandelstappen en is gericht op verbetering van de zelfzorg, eventueel aangevuld met overige hulpmiddelen, zoals kunstspeeksel of extra fluoridemaatregelen.
Literatuur
go back to reference www.ivorenkruis.nl. Advies Cariëspreventie (2011), Advies Erosieve gebitsslijtage (2014), Advies Preventie fissuurcariës (2012). Gemotiveerde patiënten met gezonde monden (2013). www.​ivorenkruis.​nl. Advies Cariëspreventie (2011), Advies Erosieve gebitsslijtage (2014), Advies Preventie fissuurcariës (2012). Gemotiveerde patiënten met gezonde monden (2013).
go back to reference www.KNMT.nl. Regelzaken voor praktijkhouders: Informeren van en toestemming krijgen van patiënten voor de behandeling. www.​KNMT.​nl. Regelzaken voor praktijkhouders: Informeren van en toestemming krijgen van patiënten voor de behandeling.
Metagegevens
Titel
Diagnose, prognose en behandelplan
Auteur
D.M. Voet
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0955-9_6