Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9 Depressief; geen zin meer in het leven

Auteurs : Jos Kooreman, Ella Broek

Gepubliceerd in: Basisboek zorg om ouderen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Als iemand depressief is, merk je dat doordat het contact met hem of haar verandert. Iemand die depressief is, is vaak somber, heeft geen plezier meer in het contact met andere mensen en houdt sociale contacten daarom veelal af. Vrienden en familieleden die proberen tóch contact te leggen, stuiten op een muur van weerstand en negatief gedrag. ‘Er komt niets meer uit hem’, hoor je een vriend of vriendin zeggen. Het komt ook voor dat een depressief iemand zelfs vijandig overkomt.
Literatuur
go back to reference Blom, M. & Duijnstee, M. (1995). Dementie en depressie. Utrecht: NIZW. Zeer leesbaar boek, gericht op het herkennen en onderscheiden van de verschillen tussen depressie en dementie en de begeleiding van degenen die eraan lijden. Blom, M. & Duijnstee, M. (1995). Dementie en depressie. Utrecht: NIZW. Zeer leesbaar boek, gericht op het herkennen en onderscheiden van de verschillen tussen depressie en dementie en de begeleiding van degenen die eraan lijden.
go back to reference Jonghe, F. de (1988). Omgaan met depressie, een leidraad voor patiënten en hun omgeving. Amsterdam: Sijthoff. Maakt inzichtelijk wat mensen die aan een depressie lijden doormaken en hoe de omgeving hier het beste op kan reageren. Jonghe, F. de (1988). Omgaan met depressie, een leidraad voor patiënten en hun omgeving. Amsterdam: Sijthoff. Maakt inzichtelijk wat mensen die aan een depressie lijden doormaken en hoe de omgeving hier het beste op kan reageren.
go back to reference Kuiper, P.C. (1988). Ver heen. ’s-Gravenhage: SdU. De bekende psychiater Kuiper maakte op latere leeftijd een ernstige depressie door en legde achteraf zijn ervaringen vast. Kuiper, P.C. (1988). Ver heen. ’s-Gravenhage: SdU. De bekende psychiater Kuiper maakte op latere leeftijd een ernstige depressie door en legde achteraf zijn ervaringen vast.
Metagegevens
Titel
9 Depressief; geen zin meer in het leven
Auteurs
Jos Kooreman
Ella Broek
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7872-2_9