Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8 Roepen; holle vaten die hard klinken

Auteur : Ronald Geelen

Gepubliceerd in: Basisboek zorg om ouderen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Mensen met hersenbeschadigingen, zoals bij dementie of na een beroerte, gaan soms langdurig en veelvuldig roepen. Vooral in instellingen zijn er ouderen die zo hard en vaak roepen dat het als een ernstige belasting gezien wordt voor de betrokkene zelf en voor de mensen in de omgeving: familie, andere bewoners, verzorgenden. In verpleeghuizen komt dit aanzienlijk vaker voor dan in verzorgingshuizen. Uit onderzoek blijkt dat 11% van de bewoners in een verzorgingshuis doelloze geluiden maakt, waaronder roepen. Geschat wordt dat in verpleeghuizen 25 à 35% van de bewoners wel eens problematisch roepgedrag vertoont. Dit komt vooral voor op afdelingen van een verpleeghuis waar alleen ouderen wonen die veel verzorging nodig hebben en aan ernstige dementie lijden.
Literatuur
go back to reference Diesfeldt, H. (2001). Geloof het of niet. Bijgeloof als oorzaak van moeilijk hanteerbaar gedrag. Denkbeeld, Tijdschrift voor psychogeriatrie, 2, 12–14. Diesfeldt, H. (2001). Geloof het of niet. Bijgeloof als oorzaak van moeilijk hanteerbaar gedrag. Denkbeeld, Tijdschrift voor psychogeriatrie, 2, 12–14.
go back to reference Geelen, R. (1996). Roepen bij dementie (2). Goede zorg begint met je veel afvragen. Tijdschrift voor Verzorgenden, 1, 12–15. Biedt behalve wenken voor probleem-oplossen en observatie een overzicht van mogelijke beïnvloeders/veroorzakers van roepen. Geelen, R. (1996). Roepen bij dementie (2). Goede zorg begint met je veel afvragen. Tijdschrift voor Verzorgenden, 1, 12–15. Biedt behalve wenken voor probleem-oplossen en observatie een overzicht van mogelijke beïnvloeders/veroorzakers van roepen.
go back to reference Stokes, G. (1997). Schreeuwen en gillen. Nijkerk: Intro. Nederlandstalige bewerking van een al wat ouder boekje; vlot leesbaar, met praktische adviezen. Stokes, G. (1997). Schreeuwen en gillen. Nijkerk: Intro. Nederlandstalige bewerking van een al wat ouder boekje; vlot leesbaar, met praktische adviezen.
Metagegevens
Titel
8 Roepen; holle vaten die hard klinken
Auteur
Ronald Geelen
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7872-2_8