Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

14. De zwangere vrouw

Auteur : Ellen Klaasse-Derks

Gepubliceerd in: Voedingsleer

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voor een zwangere vrouw zijn bepaalde voedingsmiddelen risicovol, zoals alcohol, lever, leverproducten, rauw en halfgaar vlees, zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde melk, rauwe melk, zachtgekookte eieren en rauwe vis. Daarnaast heeft ze extra voedingsstoffen nodig: foliumzuur en vitamine D. Gemiddeld komt een vrouw twaalf kilo aan tijdens de zwangerschap. Misselijkheid is vaak één van de eerste tekenen van zwangerschap. Vermoedelijk speelt het hormoon HCG daarbij een rol. Omdat de maag in de verdrukking komt door de grotere baarmoeder, kan de zure maaginhoud omhoog gestuwd worden en zuurbranden veroorzaken. Het hormoon progesteron werkt verslappend op de spieren in de maag- en darmwand, waardoor de peristaltiek afneemt en obstipatie kan ontstaan. Ongeveer vijftien procent van de zwangere vrouwen krijgt last van een hoge bloeddruk. Een natriumbeperking helpt dan niet. Zwangerschapsdiabetes kan zich voordoen vanaf de vierde maand van de zwangerschap. Na de bevalling verdwijnt de aandoening.
Metagegevens
Titel
De zwangere vrouw
Auteur
Ellen Klaasse-Derks
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1794-3_14