Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 2/2002

01-02-2002 | Discussie

De verkwisting van het menselijk kapitaal van vrouwen in de geneeskundegeneeskunde vrouwelijke huisarts wetenschap

Auteur: dr. Yvonne Winants

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 2/2002

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Regelmatig verbaas ik mij over de wonderlijke tegenstelling tussen de verhalen over een schrijnend artsentekort enerzijds en de verkwisting van menselijk kapitaal van vooral vrouwelijke artsen anderzijds. Terwijl het veld schreeuwt om gemotiveerde artsen en de betekenis van inspirerende rolvoorbeelden genoegzaam bekend is, zie ik in mijn omgeving, de academische geneeskunde, tal van getalenteerde, hoogopgeleide collegae afknappen of afhaken. Kwaliteit en talent waaraan vanuit het perspectief van gezondheidszorg toch een schreeuwende behoefte is, lekt weg of komt nog nauwelijks tot uitdrukking in die medische kringen. Zo viel mij tijdens de NHG-kaderopleiding Palliatieve zorg op dat nagenoeg alle mannelijke deelnemers praktijkvoerend zijn, maar dat een substantieel deel van de vrouwelijke huisartsen in allerlei onhandige of onconventionele arrangementen probeert een professionele bijdrage aan vak en gemeenschap te leveren.
Literatuur
go back to reference Winants YHWM. Co-assistentschappen als inwijding in de medische beroepscultuur. Gender in de socialisatie tot arts [Proefschrift]. Amsterdam: Thela-Thesis, 1999. Winants YHWM. Co-assistentschappen als inwijding in de medische beroepscultuur. Gender in de socialisatie tot arts [Proefschrift]. Amsterdam: Thela-Thesis, 1999.
go back to reference Hofstede G. Allemaal andersdenkenden. Omgaan met cultuurverschillen. Amsterdam: Contact, 1991. Hofstede G. Allemaal andersdenkenden. Omgaan met cultuurverschillen. Amsterdam: Contact, 1991.
go back to reference Weggeman M. Leidinggeven aan professionals. Het verzilveren van creativiteit. Deventer: Kluwer bedrijfsinformatie, 1994. Weggeman M. Leidinggeven aan professionals. Het verzilveren van creativiteit. Deventer: Kluwer bedrijfsinformatie, 1994.
Metagegevens
Titel
De verkwisting van het menselijk kapitaal van vrouwen in de geneeskundegeneeskunde vrouwelijke huisarts wetenschap
Auteur
dr. Yvonne Winants
Publicatiedatum
01-02-2002
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 2/2002
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03083128

Andere artikelen Uitgave 2/2002

Huisarts en wetenschap 2/2002 Naar de uitgave