Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

25-01-2018 | Artikel | Uitgave 1/2018

Verslaving 1/2018

De Social Norms Approach voor legaal en illegaal drugsgebruik bij studenten

Het SNIPE-project

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 1/2018
Auteur:
PhD G. Van Hal

Samenvatting

Ons gedrag wordt voor een groot deel bepaald door de ‘sociale normen’ van de groep waartoe we behoren en die we als onze referentie beschouwen. Deze sociale normen schatten we echter vaak verkeerd in, en meestal gaat die verkeerde inschatting in de richting dat we het gezonde gedrag van de referentiegroep onderschatten en het ongezonde gedrag overschatten. Dit worden mispercepties genoemd. Als we ons gedrag gaan afstemmen op deze mispercepties, bestaat het risico dat het eigen gedrag ‘ongezonder’ gaat worden. De Social Norms Approach is een methode die probeert te achterhalen wat de correcte sociale normen zijn en geeft hierover feedback aan de doelgroep. Op die manier wordt getracht tot een positieve gedragsverandering te komen. In dit artikel wordt de Social Norms Approach uitgelegd en worden resultaten getoond van een Europees onderzoek dat de Social Norms Approach concreet heeft toegepast op legaal en illegaal drugsgebruik bij studenten uit zeven landen. Er wordt aangegeven op welke vlakken er mispercepties bestaan bij de studenten, en hoe die verschillen naar geslacht en tussen de landen. Er wordt aangetoond hoe de resultaten in de praktijk kunnen worden gebruikt om preventieboodschappen op te stellen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Tijdschrift Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Verslaving biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden. Daarnaast besteedt het aandacht aan de verslavende middelen zelf en aan de omgang met verslaafden.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Verslaving 1/2018 Naar de uitgave