Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2016 | Opinie | Uitgave 3/2016

TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap 3/2016

De schaduwkant van open access

Tijdschrift:
TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap > Uitgave 3/2016
Auteur:
Dr. Gideon de Jong
Belangrijke opmerkingen
Auteur
Gideon de Jong was onderzoeker en docent bij de afdeling Metamedica van het VUmc. Hij promoveerde op onderzoek naar Eigen Krachtconferenties in de ggz. Sinds dit jaar is hij senior onderzoeker en docent Mental Health Nursing aan de Edith Cowan University in Perth, Australië.

Samenvatting

Voorzitter Jos Engelen van de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) uitte onlangs stevige kritiek op de uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften. We hebben het over gevestigde namen zoals Nature, Elsevier, Springer, Wiley, Oxford University Press, SAGE, en ga zo maar even door. Voor een enkel artikel moet grif betaald worden, vaak minimaal 30 euro. Abonnementskosten op deze tijdschriften maken een aanzienlijk deel uit van het jaarbudget van universiteiten. Het verwondert dan ook niet dat er tijdschriften in opkomst zijn die tegen deze stroom inroeien door artikelen vrij toegankelijk te maken. Veel is geschreven over de voordelen van deze zogeheten open access journals, echter weinig over hun keerzijden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TVZ en TVV online Buurtzorg

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Basisacademy hbo-V

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap 3/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Transitie