Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. De praktijk van alledag vanuit verschillende instellingen

Auteur : Gerard Lohuis

Gepubliceerd in: Wat elke professional over de oggz moet weten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

In dit hoofdstuk wordt vanuit verschillende instellingen bekeken hoe cliënten met de oggz in aanraking komen en wat dat van hen vraagt. Het gaat daarbij om de manier waarop verschillende instellingen met oggz kunnen omgaan, waarbij er op z’n minst twee voorwaarden aan de professional gesteld mogen worden. Deze moet bereid zijn om de eigen blikvernauwing op te heffen en hij/zij moet bereid zijn te investeren in het contact vanuit de beleving van de burger om vanuit aansluiting toe te werken naar insluiting. Blikvernauwing treedt op doordat iemand vanuit een beperkt perspectief kijkt. Een bekend voorbeeld hiervan is het filmpje waarin basketballers elkaar de bal toespelen en aan de kijker wordt gevraagd om bij te houden hoe vaak ze elkaar de bal toespelen. Wanneer het filmpje stopt, weet iedere kijker hoe vaak naar elkaar is over gespeeld. Vervolgens wordt gevraagd of men ook de gorilla heeft gezien. Meer dan 60% blijkt die niet gezien te hebben. Als men het filmpje nogmaals bekijkt, vraagt iedereen zich af hoe het toch komt dat ze die gorilla niet gezien hebben. Professionals in en om de oggz zullen moeite moeten doen om vanuit het perspectief van de cliënt te begrijpen waarom de situatie vastloopt en de problemen zich opstapelen. Als instellingsregels en professionele protocollen niet voldoen, moet worden gekozen voor een onorthodoxe aanpak.
Voetnoten
1
Schout, G. (2007). Zorgvermijding en Zorgverlamming. Een onderzoek naar Competentieontwikkeling in de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Amsterdam: SWP.
 
2
Maatregel in het kader van de Wet bijzondere opneming psychiatrisch ziekenhuis (Wet BOPZ).
 
3
Schout, G. & Jong, G. de (2011). Eigen Kracht doorbreekt verkommering. Maandblad Geestelijke volksgezondheid, 66 (11), 840-52.
 
Metagegevens
Titel
De praktijk van alledag vanuit verschillende instellingen
Auteur
Gerard Lohuis
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9941-3_2