Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 7/2006

01-07-2006 | In de praktijk

De extra zorgen van de huisarts

Patiënten met een verstandelijke beperking: Deskundigheidsbevordering

Auteur:    

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 7/2006

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Doordat steeds meer instellingen worden gesloten, neemt de zorg van de huisarts voor patiënten met een verstandelijke beperking toe. Niet alleen presenteren zij hun klachten op een andere wijze, ook vergt de communicatie met hen extra aandacht. Bovendien gaan sommige afwijkingen gepaard met een verhoogd risico op bepaalde lichamelijke aandoeningen. Lees mee met enkele casussen.
Literatuur
go back to reference Het landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg ontwikkelt dit dagboek dat nog dit jaar in de handel komt. Het landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg ontwikkelt dit dagboek dat nog dit jaar in de handel komt.
go back to reference Gimbel H, Tuynman HARE (red.). Consensus Richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van gastro-oesophageale refluxziekte bij verstandelijk gehandicapten (1999). Te downloaden via www.nvavg.nl Gimbel H, Tuynman HARE (red.). Consensus Richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van gastro-oesophageale refluxziekte bij verstandelijk gehandicapten (1999). Te downloaden via www.​nvavg.​nl
go back to reference Bij kinderen met het Down-syndroom komt hypothyreoïdie twintigmaal vaker voor dan in de totale populatie. De prevalentie loopt daarna nog verder op; daarom wordt vanaf 19-jarige leeftijd een jaarlijkse screening door de huisarts geadviseerd. Bij kinderen met het Down-syndroom komt hypothyreoïdie twintigmaal vaker voor dan in de totale populatie. De prevalentie loopt daarna nog verder op; daarom wordt vanaf 19-jarige leeftijd een jaarlijkse screening door de huisarts geadviseerd.
go back to reference Bij 4 tot 7 procent van de mensen met het Down-syndroom komt coeliakie voor (versus 0,5 procent in de totale populatie). Geadviseerd wordt hen na het eerste levensjaar daarop te screenen. Bij 4 tot 7 procent van de mensen met het Down-syndroom komt coeliakie voor (versus 0,5 procent in de totale populatie). Geadviseerd wordt hen na het eerste levensjaar daarop te screenen.
Metagegevens
Titel
De extra zorgen van de huisarts
Patiënten met een verstandelijke beperking: Deskundigheidsbevordering
Auteur
   
Publicatiedatum
01-07-2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 7/2006
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03084828

Andere artikelen Uitgave 7/2006

Huisarts en wetenschap 7/2006 Naar de uitgave