Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

CRA-procedure 6: Behandeldoel(en) en Sobriety sampling

Auteurs : H.G. Roozen, R.J. Meyers, J.E. Smith

Gepubliceerd in: Community Reinforcent Approch: Klinische procedures voor de behandeling van alcohol- en drukgsverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Sobriety sampling is een procedure die CRA onderscheidt van veel andere behandelvormen. Ze gaat uit van de veronderstelling dat een patiënt langer in behandeling blijft en/of succesvoller is wanneer hij/zij niet wordt overstelpt met te hoge verwachtingen en een duidelijke inspraak heeft gehad in het verdere verloop van de behandeling inzake middelengebruik. De CRA-procedure Sobriety sampling motiveert de patiënt om doelen te realiseren met betrekking tot middelengebruik die nauwkeurig zijn vastgelegd en vooraf zijn overeengekomen voor een beperkte tijdsperiode. De behandelaar introduceert het ‘samplen‘ van bijvoorbeeld een abstinentieperiode Sobriety sampling wordt bij alle patiënten toegepast die hun middelengebruik willen veranderen, ongeacht het behandeldoel.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
11 Als er ernstige ontwenningsklachten worden verwacht (bij bijvoorbeeld het nastreven van abstinentie), is veelal een medicamenteuze ondersteuning geündiceerd of dient de behandeling plaats te vinden in een gecontroleerde (klinische) omgeving.
 
2
12 De Gezondheidsraad (2002) hanteert verschillende doelstellingen ten aanzien van middelengebruik, zoals: abstinentie, stabilisatie, risico-/schadebeperking en palliatie. Gezondheidsraad (2002). Medicamentieve interventies bij drugsverslaving (publicatie 2002/2010). Den Haag. Gezondheidsraad.
 
Metagegevens
Titel
CRA-procedure 6: Behandeldoel(en) en Sobriety sampling
Auteurs
H.G. Roozen
R.J. Meyers
J.E. Smith
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9756-3_7