Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

20. Clinical governance en een cultuur continu gericht op verbeteren

Auteur : Wouter A. Keijser

Gepubliceerd in: Veranderende samenwerking in de zorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een cultuur waarin teams van zorgverleners in de dagelijkse praktijk continu werken aan verbeteren lijkt een utopie. Toch zijn de afgelopen decennia methoden ontwikkeld waarmee zo’n cultuur te realiseren is. Multidisciplinaire zorgteams blijken een niveau van samenwerken te kunnen bereiken waarbinnen men continu gericht is op de vraag: Hoe kan het anders, beter? Iedere cliënt of patiënt is anders: ieder moment kan wijzigingen vragen in het zorgplan of de behandeling. Daarbij wordt de zorg niet eenvoudiger, maar complexer en vraagt de zorgvrager niet minder, maar wordt deze juist kritischer. Ontwikkelingen in de zorg vragen juist om meer samenwerking, betere en snellere afstemming en meer zorg ‘op maat’. En niet één keer in de week, maar continu. Dit hoofdstuk gaat in op methoden die teams, teammanagers en artsen zich de afgelopen jaren in toenemende mate inzetten om een cultuur continu gericht op verbeteren te bereiken. Achtereenvolgens wordt ingegaan op de centrale rol van ‘clinical governance’, verschillende fundamentele methoden voor cultuurverandering op de zorgwerkvloer en recente praktijkervaringen.
Voetnoten
1
Team Strategieën & Hulpmiddelen voor Optimalisatie van Prestaties en Patiëntveiligheid (TeamSHOPP)(zie: www.​teamworkindezorg​.​nl).
 
2
Inspectie voor de Gezondheidszorg (IgZ) met betrekking tot verbeteraanpakken in perioperatieve keten: http://​www.​igz.​nl/​Images/​2013-06 % 20Rapport%20​Operatief%20​proces%20​beter%20​gestructureerd_​tcm294-342200.​pdf.
 
Metagegevens
Titel
Clinical governance en een cultuur continu gericht op verbeteren
Auteur
Wouter A. Keijser
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9973-4_20