Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

29-02-2020 | Casuïstiek | Uitgave 4/2020

Huisarts en wetenschap 4/2020

Chondrodermatitis nodularis chronica helicis: de kussenduivel

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2020
Auteurs:
Pim Keurlings, Satish Lubeek
Belangrijke opmerkingen
Keurlings PAJ, Lubeek SFK. Chondrodermatitis nodularis chronica helicis: de kussenduivel. Huisarts Wet 2020;63(4):44-6. DOI:10.1007/s12445-020-0551-7.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Chondrodermatitis nodularis chronica helicis (CNCH) is een goedaardige, maar hinderlijke inflammatoire druknodulus, die zich vrijwel altijd op de oorschelp bevindt waarop de patiënt ’s nachts het liefst ligt. De diagnose wordt meestal klinisch gesteld bij mannen tussen de 45 en 75 jaar op basis van de typische lokalisatie op de helix (of antihelix) en de kenmerkende gevoeligheid bij aanraking. Behandeling van CNCH vormt een uitdaging: niet alleen doordat ze geregeld recidiveert, maar ook omdat de bewijsvoering voor de verschillende behandelopties beperkt is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Andere artikelen Uitgave 4/2020

Huisarts en wetenschap 4/2020 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws