Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

17. Bloed: samenstelling en functies

Auteurs : L.N. Bouman, J.H.J. Muntinga, R. Bakels

Gepubliceerd in: Leerboek medische fysiologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bloed is het enige vloeibare weefsel van het lichaam. Het komt overal, staat in direct contact met alle organen en verandert voortdurend van samenstelling. Hierdoor is het in staat alle organen van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en te ontdoen van schadelijke afvalstoffen. In de uitvoering van deze functie hebben bloedcellen en bloedvloeistof ieder hun eigen onmisbare rol. Naast deze transportfuncties beschikt het bloed over een scala van mogelijkheden om zich teweer te stellen tegen beschadigingen, aanvallen van buitenaf door bedreigende micro-organismen en tegen fouten die in het lichaam gemaakt worden bij de vorming van nieuwe cellen. Wanneer er door een verwonding bloedverlies optreedt, zorgt het bloed door stolling voor een effectieve afdichting van de wond. Via het complexe systeem van de immuniteit vormt het bloed een krachtige verdediging tegen lichaamsvreemde stoffen.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Metagegevens
Titel
Bloed: samenstelling en functies
Auteurs
L.N. Bouman
J.H.J. Muntinga
R. Bakels
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2008-0_17