Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2007 | Article | Uitgave 2/2010

Kind & Adolescent Praktijk 2/2010

Bipolaire stoornis

Hoe ver kun je een diagnose oprekken voor hij knapt?

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 2/2010
Auteur:
Frits Boer
Belangrijke opmerkingen
Frits Boer is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie bij het AMC (Universiteit van Amsterdam) en als zodanig werkzaam bij de Bascule.

Abstract

In maart van dit jaar presenteerde de Engelse acteur Stephen Fry voor de BBC de documentaire The secret life of the Manic Depressive. De film was een coming out van deze acteur, waarin hij vertelde over zijn delinquente gedrag als adolescent, zijn zelfmoordpoging en de perioden waarin hij aan grootheidswanen leed, kortom, zijn manisch depressieve stoornis. In de documentaire ging hij op zoek naar andere bekende en onbekende mensen met deze stoornis, die tegenwoordig de bipolaire stoornis wordt genoemd (naar de twee uiterste polen op de stemmingsschaal die mensen met deze stoornis vertonen). Hij sprak ook twee Amerikaanse jongens van een jaar of tien à vijftien, die beiden volgens hun psychiater een bipolaire stoornis hebben. In de film laat hun moeder zien hoeveel medicijnen zij elk voorgeschreven krijgen. Voor beide jongens was er een rond medicijndoosje met tenminste acht vakjes, waarin zo’n zes à acht verschillende medicijnen zaten. De moeder vertelde dagelijks een uur bezig te zijn met het klaarzetten van de medicatie voor haar zoons. Fry geeft hierbij het commentaar dat een groot verschil bestaat tussen de Verenigde Staten, waar kinderpsychiaters de bipolaire stoornis bij kinderen een omvangrijk probleem vinden, en Engeland, waar hun collega’s dit beeld als zeldzaam beschouwen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

Kind & Adolescent Praktijk 2/2010 Naar de uitgave

CURIOSA

Missers