Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2022 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Bipolaire-stemmingsstoornissen

Auteurs : Karyn I. Morgan, Mary C. Townsend

Gepubliceerd in: Verpleegkundige diagnostiek in de psychiatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bipolaire-stemmingsstoornissen worden gekenmerkt door afwisseling tussen manische en depressieve episodes. Een manie is een verandering van de stemming die zich manifesteert als gevoelens van uitgelatenheid, een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, grandiositeit, hyperactiviteit, agitatie en versneld denken en spreken. Een iets lichtere vorm van dit klinische symptoombeeld wordt hypomanie genoemd. Ongeveer 4,4 % van de Amerikaanse volwassenen lijdt aan een bipolaire-stemmingsstoornis; van die groep is ongeveer 82,9 % aangemerkt als ernstig (National Institute of Mental Health, 2017). De leeftijd waarop bipolaire-stemmingsstoornissen beginnen, is doorgaans rond achttien jaar en na een eerste manische episode is de stoornis terugkerend.
Voetnoten
1
In de context van een manische episode wijkt de vertaling hier licht af van die van de officiële definitie van NANDA-I: ‘Verhoogde kans op lichamelijke verwonding als gevolg van omgevingsfactoren die het individuele adaptieve en defensieve vermogen beïnvloeden, met mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid.’
 
2
In Nederland de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet verplichte GGZ (WvGGZ), in België de Wet betreffende de rechten van de patiënt en de Wet betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke.
 
3
In Nederland wordt fixatie niet meer toegepast; wel holding (fysiek vasthouden) en een-op-eenbegeleiding.
 
4
NANDA-I heeft deze diagnose laten vervallen, maar zij is in dit boek gehandhaafd vanwege haar nut voor de beschrijving van dit specifieke gedrag.
 
Literatuur
Metagegevens
Titel
Bipolaire-stemmingsstoornissen
Auteurs
Karyn I. Morgan
Mary C. Townsend
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2777-5_7