Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Nascholing | Uitgave 2/2014

Huisarts en wetenschap 2/2014

Basis dermatica: ‘The fatter the better?’

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 2/2014
Auteurs:
dr. Alfred Sachs, prof.dr. Carla Bruijnzeel-Koomen
Belangrijke opmerkingen
UMC Utrecht, Julius Center for Health Sciences and Primary Care, Heidelberglaan 100, Postbus 8560, 3508 AB Utrecht: dr. A.P.E. Sachs, universitair hoofddocent; prof.dr. C.A.F.M. Bruijnzeel-Koomen, medisch afdelingshoofd • Correspondentie: ape.sachs@umcutrecht.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Sachs APE, Bruijnzeel-Koomen CAFM. Basis dermatica: ‘The fatter the better?’ Huisarts Wet 2014;57(2):88-91.
Bij het voorschrijven van een basis vehiculum, zoals een crème, zalf of vetcrème, denken huisartsen veelal niet in de eerste plaats aan de farmacologische en farmacokinetische eigenschappen ervan. Het is meer een recept op basis van ervaring, dan op grond van ‘evidence’. Dat is begrijpelijk, want er is ook geen ‘evidence’ over welk vehiculum op welke dermatose op welke plek van het lichaam moet worden aangebracht. In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen van het gebruik van de diverse vehicula, uitgaande van een bepaalde dermatose. Gebruikersgemak blijkt dan niet altijd een goede leidraad te zijn. In afwachting van gerandomiseerd evidence-based onderzoek is het adagium: voor een droge dermatose gaat de voorkeur uit naar vetcrèmes en zalven, en niet naar het gebruikersgemak van een crème. Kortom: ‘The fatter the better’.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Huisarts en wetenschap 2/2014 Naar de uitgave

Column

Miasma