Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 5/2019

Open Access 18-07-2019 | Editorial

Artificial intelligence

Auteur: dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 5/2019

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Het is een echt modewoord: ‘artificial-intelligence’, ofwel AI. Nu ook onze radiologen vervangen zullen gaan worden door computers kunnen de andere clinici niet achterblijven. Slimmer en vooral veel sneller zullen de computers worden. Niet alleen röntgenbeelden zullen spoedig door computers worden geïnterpreteerd, maar ook de operatiekamer zal worden overgenomen door gemotoriseerd materieel. De ‘operatierobot’, zoals we die nu kennen, lijkt voorlopig nog maar de eerste stap in een gestage verdringing van de mensenhand in de patiënt.
Deze ontwikkeling is dan alleen mogelijk als we goede betrouwbare data hebben om de kennissystemen mee te voeden en te leren. Dankzij onze NVU-prostatectomieregistratie, die overigens heel accurate invoer bevat wanneer ze wordt vergeleken met de Prozib-data, zo bleek uit recente gegevens, hebben we beter inzicht in de prostatectomieresultaten. Nu ligt de uitdaging in het verder verbeteren van deze resultaten. Juiste patiëntenselectie en de voorspelling van uitkomsten liggen vaak ten grondslag aan een tevreden patiëntenpopulatie. De data van Oncoguide, een urologisch voorbeeld van bescheiden AI zullen ons heel binnenkort helpen om beter te beslissen welke behandeling het best past bij welke patiënt. Zowel de prostatectomieregistratiedata als de routekaart voor Oncoguide vindt u in deze uitgave van ons tijdschrift. Zet ze intelligent in!
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Artificial intelligence
Auteur
dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
18-07-2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 5/2019
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-019-0258-3