2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk
5. Antimicrobiële eiwitten in speeksel
Auteurs : W. van ’t Hof, E.C.I. Veerman
Gepubliceerd in: Speeksel en speekselklieren
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Samenvatting
-
Lysozym: breekt mureïne in de celwand af en verstoort het membraan van grampositieve bacteriën. Hierdoor lyseert de bacterie en sterft af.
-
Lactoperoxidase (uit speekselklieren) en myeloperoxidase (uit leukocyten): katalyseren de vorming van de antimicrobiële verbinding OSCN− uit SCN− met behulp van waterstofperoxide. OSCN− inactiveert essentiële enzymen in de cel.
-
Lactoferrine: bindt ijzerionen die bacteriën nodig hebben voor groei. Bij proteolytische afbraak van van lactoferrine in de maag worden peptiden vrijgemaakt met bacteriedodende werking.
-
Chitinase: hydrolyseert bindingen in chitine, een onderdeel van de celwand van schimmels.
-
SLPI is een antibacterieel eiwit dat in lage concentraties in speeksel voorkomt.