Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2012 | Uitgave 1/2012

Tandartspraktijk 1/2012

Amelogenesis imperfecta (rough type)

INTERDISCIPLINAIRE SAMENWERKING WÉRKT (3)

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 1/2012
Auteurs:
Dr. A. W. J. van Pelt, Drs. W. G. Geelen
Belangrijke opmerkingen
* Met dank aan Stefan van der Made, tandtechniek Kwalident Beilen.
Dr. A.W.J. van Pelt werkte na zijn studie tandheelkunde van 1978–1985 aan de afd. Prothetische tandheelkunde van de RUG en van 1984–1999 in een algemene (groeps)praktijk. Van 1991–2011 was hij verbonden aan het Martiniziekenhuis en sinds 2000 weer aan het ACMondzorg Groningen. Thans is hij zowel bij het UMCG werkzaam als in Rotterdam in de nieuwe verwijspraktijk PRO Rotterdam. In december 2010 verwierf Hans de EPA-erkenning Prosthodontics.
Drs. W.G. Geelen werkte na zijn studie tandheelkunde van 1977–1978 als schooltandarts te Haarlem. Van 1978–1991 was hij algemeen practicus in Heerhugowaard en vervolgens van 1991–1993 op Curaçao. In 1993–1996 specialiseerde hij zich tot orthodontist aan de Royal Dental College in Aarhus (DK). Sinds 1996 heeft hij een orthodontiepraktijk in Groningen en in 2005 een tweede praktijk in Hoogezand.
Amelogenesis imperfecta kent vele verschijningsvormen, variërend van glad en vlekkerig glazuur tot ruw en totale afwezigheid van glazuur. In de vorige afleveringen werd de afwezigheid van front-hoektandgeleiding besproken en het belang ervan voor een functioneel en esthetisch herstel. Na de diepe beet en de omgekeerde beet nu aandacht voor de open beet. Door de afwezigheid van glazuur leidt herstel van de anatomie tot het lichten van de beet, waardoor een open beet ontstaat. Ook hier is een orthodontische voorbehandeling noodzakelijk. In onderstaande casus wordt ingegaan op het belang van restauratief herstel in twee fasen: de eerste (initiële) fase met composiet gaat vooraf aan de orthodontische behandeling. De tweede fase is gericht op het duurzaamherstellen van de anatomiemet kronen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2012

Tandartspraktijk 1/2012 Naar de uitgave

MOND- EN KAAKZIEKTEN

KAAKBOTKANKER EEN VALKUIL