Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4 Prognostisch besluit: wat kunnen we bereiken?

Auteurs : Jos Dobber, José Harmsen, Margriet van Iersel

Gepubliceerd in: Klinisch redeneren en evidence-based practice

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een prognose is een voorspelling van hoe een bepaald gezondheidsprobleem waarschijnlijk zal aflopen. Zal het gezondheidsprobleem verdwijnen en de patiënt helemaal herstellen? Of zal het probleem weliswaar verbeteren, maar altijd aanwezig blijven? Of zal het probleem alleen maar ernstiger worden en gaat de patiënt dus achteruit? Het kan ook zijn dat het probleem tijdelijk verdwijnt en later weer terugkomt. Of dat het probleem stabiel blijft: niet verbetert, maar ook niet verslechtert. Kortom, een gezondheidsprobleem kan op veel verschillende manieren aflopen.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Woordenlijst
Achtergrondkennis, achtergrondliteratuur
Achtergrondkennis is basiskennis die verpleegkundigen in opleiding via hun leerboeken verwerven. In tegenstelling tot voorgrondkennis gaat het bij achtergrondkennis om relatief onveranderlijke kennis, zoals anatomie, fysiologie en ontwikkelingspsychologie.
Anatomische eigenschappen
Positie, aanwezigheid, vorm en continuïteit van onderdelen van het menselijk lichaam (WHO 2007, p. 11).
Etiologische factor
Factor die het gezondheidsprobleem (mede) veroorzaakt.
Externe factoren
Iemands fysieke en sociale omgeving (WHO 2007, p. 11).
Functies
Fysiologische en mentale eigenschappen van het menselijk organisme (WHO 2007, p. 11).
Gerelateerde factoren
Factoren die het gezondheidsprobleem niet veroorzaken, maar die, als het gezondheidsprobleem er eenmaal is, de aanwezigheid van dit probleem mede in stand houden.
Of factoren die het gezondheidsprobleem niet hebben veroorzaakt, maar er wel aan bij hebben gedragen dat het probleem ontstaan is.
Persoonlijke factoren
Iemands individuele achtergrond (WHO 2007, p. 11).
PES
Afkorting voor: Probleem - Etiologische en gerelateerde factoren - Signs and symptoms. Op deze manier wordt een actuele diagnose beschreven.
PR
Afkorting voor: Probleem - Risicofactoren. Op deze manier wordt een risicodiagnose beschreven.
Prognose
Voorspelling over hoe een bepaald gezondheidsprobleem waarschijnlijk zal aflopen. Grofweg zijn de volgende prognoses mogelijk: herstel, verbetering, stabilisatie, remissie, verslechtering, preventie.
Prognostisch redeneren
Klinisch redeneren om de prognostische factoren bij een gezondheidsprobleem te vinden, te wegen, en de prognose vast stellen.
Prognostische factor
Factor die, als het gezondheidsprobleem al aanwezig is, het verloop en de afloop ervan positief of negatief beïnvloedt, en op deze manier dus ook de gezondheidsuitkomst(en) beïnvloedt.
Risicofactor
Factor die, als het gezondheidsprobleem nog niet aanwezig is, het risico op het ontstaan van dat gezondheidsprobleem vergroot.
Therapeutisch redeneren
Klinisch redeneren over het te verwachten effect van de interventies en over de geschiktheid van interventies, om zo de geschiktste interventies voor de patiënt te selecteren, en samen met de patiënt te kiezen.
Werkingsmechanisme
Manier waarop de interventie (of de etiologische of prognostische factor) bij de patiënt de gewenste verandering tot stand brengt. Zo werken veel medicijnen in op chemische processen in het lichaam, en veel psychologische interventies op psychische processen. Het werkingsmechanisme verklaart op welk fysiologisch, psychologisch of ander proces de interventie ingrijpt en veranderingen aanbrengt, en hoe die fysiologische of psychologische veranderingen bijdragen aan het gewenste effect van de interventie.
Metagegevens
Titel
4 Prognostisch besluit: wat kunnen we bereiken?
Auteurs
Jos Dobber
José Harmsen
Margriet van Iersel
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1200-9_4