Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

26 Insuline en diabetes mellitus

Auteurs : drs. J.J.F. Bütterhoff, drs. F.A.C. van Opdorp, dr. M.L. Bouvy, drs. W.S. Dessing, dr. E.M.W. van de Garde, mw. drs. T. Gerbranda, mw. drs. A.M. Harmsze, dr. P.H.M. van der Kuy, mw. drs. A. Nooij, mw. drs. K.A. Simons-Sanders, dr. P. Stolk, mw. drs. B.C.M.J. Takx-Köhlen, drs. T. Zwaan

Gepubliceerd in: Geneesmiddeleninformatie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De bloedsuikerspiegel zal in normale omstandigheden weinig schommelen, zeker in verhouding tot de zeer wisselende toevoer van koolhydraten via het voedsel en ook in verhouding tot de zeer wisselende behoeften aan koolhydraten van het lichaam in verband met de te verrichten arbeid. Dit komt doordat een teveel aan glucose in het bloed opgeslagen wordt in de vorm van glycogeen (dat gebeurt voornamelijk in de lever). Deze opslag wordt bevorderd door insuline (figuur 26.1), een hormoon dat aangemaakt wordt in de eilandjes van Langerhans in de pancreas (alvleesklier). Hebben we echter een tekort aan suikers, dan wordt dat glycogeen afgebroken, waardoor het glucosegehalte in het bloed weer wordt genormaliseerd. Hiervoor is aantal hormonen beschikbaar; zij werken insuline tegen (insulineantagonisten), waaronder het groeihormoon, de glucocorticosteroïden, adrenaline en glucagon.
Metagegevens
Titel
26 Insuline en diabetes mellitus
Auteurs
drs. J.J.F. Bütterhoff
drs. F.A.C. van Opdorp
dr. M.L. Bouvy
drs. W.S. Dessing
dr. E.M.W. van de Garde
mw. drs. T. Gerbranda
mw. drs. A.M. Harmsze
dr. P.H.M. van der Kuy
mw. drs. A. Nooij
mw. drs. K.A. Simons-Sanders
dr. P. Stolk
mw. drs. B.C.M.J. Takx-Köhlen
drs. T. Zwaan
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1196-5_26