Skip to main content
main-content
Top

09-05-2011 | Nieuws

‘Zwarte lijst maakt zorg wél veiliger’

Het betreft een zwarte lijst voor ‘individuele prutsers’ in de gezondheidszorg. Deze zou volgens Korne en Klein juist een averechts effect hebben. Beiden stelden dat individuele prutsers het ‘goed doen in de media’, maar wezen erop dat het echte veiligheidsprobleem in de gezondheidszorg maar zeer beperkt met die prutsers te maken heeft.

Zo refereerden ze aan het onderzoek van de Orde van Medisch Specialisten (OMS), waaruit bleek dat jaarlijks bijna 2000 patiënten in ziekenhuizen onnodig overlijden.

Basisoorzaken daarvoor, zo schreven De Korne en Klein, hebben te maken met de foutenuitlokkende structuur van de zorg, onvoldoende kennis over risico’s, ontbrekend teamdenken en het niet melden en leren van (bijna) fouten.

Op de stelling op de Bijzijn-site reageerden bezoekers echter anders. Ruim 63 procent vindt dat de zorg wel veiliger wordt. Iemand schrijft: ‘Ik heb het idee dat door middel van een zwarte lijst er beter gewerkt kan worden aan de kwaliteit van zorg. Er moeten wel goede criteria komen voordat iemand op een zwarte lijst zal komen, maar mijns inziens zal het de kwaliteit van zorg ten goede komen.’

Een tegenstemmer zegt: ‘Schijnveiligheid. Weer een controleur aan het bureau.’

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.