Skip to main content
main-content
Top

12-07-2011 | Nieuws

Werkgever mag verslaafde verpleegkundige niet ontslaan

De rechter in het Duitse Mainz heeft bepaald dat een zorginstelling niet zonder meer een aan alcohol verslaafde verpleegkundige mag ontslaan. De werkgever moet de werkneemster eerst aanbieden af te kicken.

Het Landesarbeitsgericht Rheinland-Pfalz in Mainz boog zich over de klacht die de verpleegkundige tegen haar werkgever had ingediend. Deze had haar na enkele incidenten eerst een andere functie aangeboden, die echter veel slechter werd betaald. Toen de verpleegkundige weigerde, wilde de werkgever haar ontslaan.

De rechter oordeelt nu dat de werkgever de verpleegkundige eerste de kans moet bieden af te kicken van haar drankverslaving. Pas als zij die kans onbenut laat, kan de werkgever haar een andere functie aanbieden of ontslaan.

Volgens de rechtbank moet alcoholverslaving in de eerste plaats als een ziekte worden gezien die behandeld moet worden. De uitspraak heeft ook gevolgen voor andere gevallen.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.