Skip to main content
main-content
Top

22-12-2011 | Nieuws

Werkgelegenheid in de zorg blijft groeien

De komende jaren blijft de werkgelegenheid in de zorg groeien, ondanks de economische recessie. Dat komt vooral vanwege de vergrijzing van het huidige zorgpersoneel, de stijgende vraag aan zorg en een lage instroom vanuit het onderwijs op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016 van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Het ROA van Maastricht University brengt jaarlijks een voorspelling uit over de huidige en toekomstige arbeidsmarktsituatie. Volgens het onderzoeksbureau kunnen verpleegkundigen en verzorgenden profiteren van deze groei, mits nieuwe bezuinigingsrondes in de zorg geen roet in het eten gooien. Er is voor schoolverlaters ook meer perspectief tot 2016, aldus het rapport. Er zullen namelijk minder schoolverlaters zijn (3,6 procent), dan nieuwe banen (4,1 procent), wat vooral voor de zorg goed uitpakt.

De groei zal plaatsvinden op alle niveaus, van VMBO tot WO. Voor VMBO-opgeleiden in de zorg is er bovendien sprake van een hoge vervangingsvraag en een lage instroom vanuit het onderwijs op de arbeidsmarkt. Ook voor WO-opgeleiden in de zorg is er vooral sprake van een hoge vervangingsvraag. Verder heeft het ROA berekend dat tekorten in de zorg grotendeels opgelost kunnen worden door deeltijdbanen ‘op te plussen.’ Als alle verpleegkundigen en verzorgenden met een klein contract minimaal 24 uur zouden gaan werken, dan zouden de personeelstekorten in de zorgsector voor 85 procent verdwijnen. Het onderzoeksbureau erkent dat dit de nodige inspanning zal vergen.

Bij de overheid en in het onderwijs krimpt de werkgelegenheid naar verwachting door de bezuinigingen op het ambtenarenkorps in het openbaar bestuur en de dalende leerlingenaantallen in het onderwijs. De werkgelegenheid krimpt procentueel gezien het sterkst bij de groene opleidingen en bij de lerarenopleidingen.

Link naar rapport: http://www.roa.unimaas.nl/pdf_publications/2011/ROA_R_2011_8.pdf

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.