Skip to main content
main-content
Top

04-04-2012 | Nieuws

Werken in de zorg mentaal zwaar

Medewerkers in de zorg vinden hun werk niet zozeer fysiek maar vooral mentaal zwaar. Dat blijkt uit de resultaten van de Zorgbarometer, een online enquête onder 1500 medewerkers in de zorg. Opvallend is dat vooral mannen last hebben van hoge werkdruk.

Zes op de tien medewerkers in de zorg maken zich zorgen of zij hun werk als zij ouder zijn nog wel kunnen volhouden. Bijna dertig procent van de ondervraagden denkt zelfs dat doorwerken in de zorg op termijn bijna niet mogelijk is, omdat het fysiek of mentaal te zwaar is. Dat blijkt uit de Zorgbarometer, die Abvakabo FNV vier keer per jaar uitvoert.

Vooral in de ggz en de vvt is het mentaal zwaar. Vrouwen hebben meer last van de fysieke belasting: ruim een kwart geeft aan het werk lichamelijk zwaar tot heel zwaar te vinden. Dat komt onder meer door werkzaamheden  waarbij getild moet worden en het werken op onregelmatige tijden. Van de 250 respondenten die nachtdienst draaien, ervaart bijna de helft fysieke of mentale klachten. Abvokabo FNV pleit voor betere afspraken met werkgevers over de inzet van meer collega’s tijdens nachtdiensten, goede voeding en gezond roosteren.

Ook denken zij dat het levensfasebudget verlichting kan bieden. Iedere werknemer heeft volgens de cao recht op extra vrije uren, die worden besteed of opgespaard. ‘Als medewerkers in de zorg het levensfasebudget op een goede manier inzetten, kunnen zij langer en met meer plezier doorwerken’, aldus Elise Merlijn, bestuurder Zorg bij Abvakabo FNV.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.