Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Onderzoek | Uitgave 7/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 7/2014

Werkbeleving van bedrijfsartsen (2): wat hen frustreert

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 7/2014
Auteurs:
Dr. Nico Plomp, Sara el Markhous
Belangrijke opmerkingen
Dr. H.N. Plomp, socioloog en epidemioloog was verbonden aan de afdeling Sociale Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam.
S. el Markhous Ms, gezondheidswetenschapper, NIVEL Utrecht

Samenvatting

Grote verschillen in arbeidssatisfactie onder bedrijfsartsen waren aanleiding voor het uitvoeren van een kwalitatief onderzoek naar wat bedrijfsartsen motiveert in hun werk (satisfiers) en wat hen frustreert (dissatisfiers) in relatie tot de werksetting. Er zijn elf focusgroepinterviews afgenomen met Intercollegiale toetsingsgroepen waarbij 87 bedrijfsartsen waren betrokken. In dit artikel wordt verslag gedaan van de dissatisfiers. Deze zitten vooral in de grote commerciële arbodiensten en hebben betrekking op organisatie en leiding. Hoewel ook zelfstandigen worden geconfronteerd met minimale contracten en hinder ervaren van casemanagementbureaus, hebben zij geen management aan wie zij dit kunnen verwijten. Hun dissatisfiers hebben betrekking op financiële onzekerheid en druk vanuit bedrijven. In alle settings is er bij de klanten sprake van een toegenomen zakelijkheid, hogere eisen, een kritischer opstelling en juridisering.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 7/2014 Naar de uitgave