Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Bijblijven 3/2020

01-06-2020 | Artikel

Wat is de darmmicrobiota en hoe kunnen we de microbiële diversiteit gericht beïnvloeden?

Auteurs: Anne (A.M.) van der Geest, prof. dr Eric (H.J.H.M.) Claassen, dr. Linda (L.H.M.) van de Burgwal, dr Olaf (O.F.A.) Larsen

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 3/2020

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Het grote aantal micro-organismen in ons maag-darmkanaal noemen we de darmmicrobiota. De darmmicrobiota is betrokken bij allerlei essentiële processen in ons lichaam, zoals de energiehuishouding, het immuunsysteem, het functioneren van het spijsverteringsstelsel en zelfs bij hersenfuncties. Een verminderde diversiteit aan darmbacteriën kan leiden tot allerlei metabole, inflammatoire en neurologische aandoeningen. Tot welke gezondheidsklachten een tekort aan bacteriën leidt, hangt af van welke bacteriën de darm tekortkomt. Voor de exacte specificatie van bacteriën wordt gekeken naar de naamgeving aan de hand van de taxonomie. De naamgeving van bacteriën weerspiegelt welke specifieke eigenschappen en klinische effecten een bacterie heeft. Een verminderde microbiële diversiteit kan onder andere worden geïnduceerd door medicijngebruik en leefstijl. Tegelijkertijd kan de diversiteit van de darmmicrobiota gericht positief worden beïnvloed door voeding of voedselingrediënten als prebiotica; een fecestransplantatie waarbij een verstoorde darmmicrobiota wordt vervangen door de complete darmmicrobiota van een gezonde donor; of door middel van probiotica. …
Metagegevens
Titel
Wat is de darmmicrobiota en hoe kunnen we de microbiële diversiteit gericht beïnvloeden?
Auteurs
Anne (A.M.) van der Geest
prof. dr Eric (H.J.H.M.) Claassen
dr. Linda (L.H.M.) van de Burgwal
dr Olaf (O.F.A.) Larsen
Publicatiedatum
01-06-2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 3/2020
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-020-0118-3