Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2017 | Praktijk | Uitgave 4/2017

Pallium 4/2017

Voorkeurshouding bij overlijden: De moeite waard om bij stil te staan

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Cathelijne Verboeket-Crul, Nynke Thien, Saskia Teunissen
Belangrijke opmerkingen
Cathelijne Verboeket-Crul is verpleegkundig consulent hospicezorg in Academisch Hospice Demeter. Daarnaast is zij socioloog. Zij was ten tijde van het beschreven onderzoek werkzaam als verpleegkundig onderzoeker in academisch hospice Demeter. Nynke Thien is verplegingswetenschapper en zij is als fotograaf onder andere verbonden aan Academisch hospice Demeter. Saskia Teunissen is hoogleraar palliatieve zorg/hospicezorg UMC Utrecht en algemeen directeur/ bestuurder academisch hospice Demeter.

Samenvatting

Ieder mens heeft een eigen, vertrouwde houding om ontspannen in bed te liggen. Voor veel mensen is ‘het lekker kunnen liggen’ in bed een voorwaarde om in slaap te vallen. Tijdens het stervensproces kunnen mensen meestal zelf niet meer in hun vertrouwde (slaap)houding gaan liggen. Zij overlijden vaak op hun rug. In Academisch hospice Demeter is een verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot het innemen en ondersteunen van de voorkeurshouding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Pallium 4/2017 Naar de uitgave

Kort nieuws

Kort nieuws