Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voedselvoorkeur en eetgedrag

(december 2008)

Auteur : Ir. H.J. Meester

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

De meeste mensen houden van lekker eten. De waardering van een voedingsmiddel hangt vooral af van de smaak en de geur van het product. De smaak- en geurzintuigen informeren het lichaam of een voedingsmiddel goed of niet goed is. Ook de overige zintuigen, te weten de tastzin, het gezicht en het gehoor, hebben een effect op de waardering van een product. Afgezien van een aangeboren voorkeur voor zoet en een aangeboren afkeer van bitter en zuur, worden de meeste voorkeuren aangeleerd. Voorkeuren worden gevormd op grond van frequentie van blootstelling, positieve postingestieve consequenties, evenals positieve sociaal-affectieve aspecten bij het eten. Voorkeuren zijn echter ook veranderlijk en afhankelijk van de voedingstoestand, gezondheid en ziekte, leeftijd en omgevingsfactoren. Bij de verstrekking van eten en drinken en/ of het voorschrijven van bepaalde voeding, blijft het van het grootste belang dat ervan wordt uitgegaan dat eten voor veel mensen een van de grootste geneugten van het leven is.
Literatuur
go back to reference Birch LL. Dimensions of preschool children’s food preferences. J Nutr Ed 1979; 11: 77-80. Birch LL. Dimensions of preschool children’s food preferences. J Nutr Ed 1979; 11: 77-80.
go back to reference Birch LL, Marlin DW. I don’t like it; I never tried it: effects of exposure on two-year-old children’s food preferences. Appetite 1982; 3: 353-360. Birch LL, Marlin DW. I don’t like it; I never tried it: effects of exposure on two-year-old children’s food preferences. Appetite 1982; 3: 353-360.
go back to reference Birch LL, McPhee L, Steinberg L, Sullivan S. Conditioned flavor preferences in young children. Physiol Behav 1990; 47: 501-505. Birch LL, McPhee L, Steinberg L, Sullivan S. Conditioned flavor preferences in young children. Physiol Behav 1990; 47: 501-505.
go back to reference Brinkman J. Zintuigen en waarneming. Een geselecteerd aantal pagina’s uit het boek Proeven van succes. Keesing Noordervliet BV, 2006. Brinkman J. Zintuigen en waarneming. Een geselecteerd aantal pagina’s uit het boek Proeven van succes. Keesing Noordervliet BV, 2006.
go back to reference Gerrish CJ, Menella JA. Flavor variety enhances food acceptance in formula fed infants. Am J Clin Nutr 2001; 73: 1080-1085. Gerrish CJ, Menella JA. Flavor variety enhances food acceptance in formula fed infants. Am J Clin Nutr 2001; 73: 1080-1085.
go back to reference Maier A, Chabanet C, e.a. Effects of repeated exposure on acceptance of initially disliked vegetables in 7-month old infants. Food Quality and Preference 2007; 18; 1023-1032. Maier A, Chabanet C, e.a. Effects of repeated exposure on acceptance of initially disliked vegetables in 7-month old infants. Food Quality and Preference 2007; 18; 1023-1032.
go back to reference Menella JA, Nicklaus S, e.a. Variety is the spice of life: Strategies for promoting fruit and vegetable acceptance during infancy. Physiology & Behavior 2008; 94; 29-38. Menella JA, Nicklaus S, e.a. Variety is the spice of life: Strategies for promoting fruit and vegetable acceptance during infancy. Physiology & Behavior 2008; 94; 29-38.
go back to reference Moskowitz HR, Kluetr RA, e.a. Sugar sweetness and pleasantness: Evidence for different psychological laws. Science 1974; 184: 583-585. Moskowitz HR, Kluetr RA, e.a. Sugar sweetness and pleasantness: Evidence for different psychological laws. Science 1974; 184: 583-585.
go back to reference Rolls ET, Waal AWL de. Long term sensory specific satiety: Evidence from an Ethiopian refugee camp. Physiol Behav 1985; 34: 1017-1020. Rolls ET, Waal AWL de. Long term sensory specific satiety: Evidence from an Ethiopian refugee camp. Physiol Behav 1985; 34: 1017-1020.
go back to reference Steiner JE. Facial expressions of the neonate infant indicating the hedonics of food related chemical stimuli. In: Weiffenbach JM, editor. Taste and developments: The genesis of sweet preference (pp. 173-189). Washington DC: US Goverment Printing Office 1977. Steiner JE. Facial expressions of the neonate infant indicating the hedonics of food related chemical stimuli. In: Weiffenbach JM, editor. Taste and developments: The genesis of sweet preference (pp. 173-189). Washington DC: US Goverment Printing Office 1977.
go back to reference Sullivan SA, Birch LL. Infant dietary experience and acceptance of solid foods. Pediatrics 1994; 93(2); 271-277. Sullivan SA, Birch LL. Infant dietary experience and acceptance of solid foods. Pediatrics 1994; 93(2); 271-277.
Metagegevens
Titel
Voedselvoorkeur en eetgedrag
Auteur
Ir. H.J. Meester
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_38