Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voedselovergevoeligheid bij oudere kinderen en volwassenen
(december 2005)
Auteur : B.J. Vlieg-Boerstra
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
De dieetbegeleiding van patiënten met voedselovergevoeligheid vereist van de diëtist meedenken en meebehandelen in het diagnostisch traject en vraagt een flinke tijdsinvestering. Op basis van de aangeleverde medische en immunologische gegevens bepaalt de diëtist of er sprake is van een verhoogde kans op voedselallergie op basis van een atopische aanleg of niet. De voedingsanamnese bij voedselovergevoeligheid is afgestemd op de individuele situatie van de patiënt. Deze wordt afgenomen op basis van het risicoprofiel, positief geteste inhalatie- of voedselallergenen (indien aanwezig) en gegevens verkregen uit eigen aanvullend anamnestisch onderzoek. De hieruit voortkomende diëtistische diagnose legt vast welke voedingsmiddelen verdacht zijn in relatie tot de klachten van de patiënt en of de voeding kwalitatief verbeterd moet worden. Hierna wordt een diagnostisch dieet opgesteld, gevolgd door een voedselprovocatie of re-introductie van het geëlimineerde voedingsmiddel. Ten slotte kan het definitieve dieetadvies worden opgesteld.