Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voedselovergevoeligheid bij oudere kinderen en volwassenen

(december 2005)

Auteur : B.J. Vlieg-Boerstra

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

De dieetbegeleiding van patiënten met voedselovergevoeligheid vereist van de diëtist meedenken en meebehandelen in het diagnostisch traject en vraagt een flinke tijdsinvestering. Op basis van de aangeleverde medische en immunologische gegevens bepaalt de diëtist of er sprake is van een verhoogde kans op voedselallergie op basis van een atopische aanleg of niet. De voedingsanamnese bij voedselovergevoeligheid is afgestemd op de individuele situatie van de patiënt. Deze wordt afgenomen op basis van het risicoprofiel, positief geteste inhalatie- of voedselallergenen (indien aanwezig) en gegevens verkregen uit eigen aanvullend anamnestisch onderzoek. De hieruit voortkomende diëtistische diagnose legt vast welke voedingsmiddelen verdacht zijn in relatie tot de klachten van de patiënt en of de voeding kwalitatief verbeterd moet worden. Hierna wordt een diagnostisch dieet opgesteld, gevolgd door een voedselprovocatie of re-introductie van het geëlimineerde voedingsmiddel. Ten slotte kan het definitieve dieetadvies worden opgesteld.
Literatuur
go back to reference Bock SA, Sampson HA, Atkins FM, Zeiger RS, Lehrer S, Sachs M, et al. Double-blind, placebo-controlled food challenge (DBPCFC) as an office procedure: A manual. J Allergy Clin Immunol 1988;82:986-997. Bock SA, Sampson HA, Atkins FM, Zeiger RS, Lehrer S, Sachs M, et al. Double-blind, placebo-controlled food challenge (DBPCFC) as an office procedure: A manual. J Allergy Clin Immunol 1988;82:986-997.
go back to reference Jansen SC, Dusseldorp M van, Bottema KC, Dubois AE. Intolerance to dietary biogenic amines: a review. Ann Allergy Asthma Immunol 2003; 91 (3): 233–240. Jansen SC, Dusseldorp M van, Bottema KC, Dubois AE. Intolerance to dietary biogenic amines: a review. Ann Allergy Asthma Immunol 2003; 91 (3): 233–240.
go back to reference Reus KEH, Houben GF, Stam M, AEJ Dubois. Voedseladditieven als oorzaak van medische klachten: alleen voor sulfiet verband met astma en anafylaxie aangetoond; resultaten van een literatuuronderzoek. Ned Tijdschr Geneeskd 2000; 144 (18): 1836–1839. Reus KEH, Houben GF, Stam M, AEJ Dubois. Voedseladditieven als oorzaak van medische klachten: alleen voor sulfiet verband met astma en anafylaxie aangetoond; resultaten van een literatuuronderzoek. Ned Tijdschr Geneeskd 2000; 144 (18): 1836–1839.
go back to reference Schade RP, Meijer Y, Pasmans SG, Knulst AC, Kimpen JLL, Bruijnzeel-Koomen CA. Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie voor de diagnostiek van koemelkallergie bij zuigelingen en kinderen. Ned Tijdschr Geneeskd 2002; 146: 1739–1742. Schade RP, Meijer Y, Pasmans SG, Knulst AC, Kimpen JLL, Bruijnzeel-Koomen CA. Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie voor de diagnostiek van koemelkallergie bij zuigelingen en kinderen. Ned Tijdschr Geneeskd 2002; 146: 1739–1742.
go back to reference Vlieg-Boerstra BJ, Bijleveld CMA et al. Development and validation of challenge materials for double-blind, placebo-controlled food challenges in children. J Allergy Clin Immunol 2004; 113: 341–346. Vlieg-Boerstra BJ, Bijleveld CMA et al. Development and validation of challenge materials for double-blind, placebo-controlled food challenges in children. J Allergy Clin Immunol 2004; 113: 341–346.
go back to reference Vlieg-Boerstra BJ, Heide S van der, Oude Elberink JNG, Kluin-Nelemans JC, Dubois AEJ. Mastyocytosis and adverse reactions to biogenic amines and histamine-releasing foods. What is the evidence? Netherlands Journal of Medicine 2005; 63 (7): 244–249. Vlieg-Boerstra BJ, Heide S van der, Oude Elberink JNG, Kluin-Nelemans JC, Dubois AEJ. Mastyocytosis and adverse reactions to biogenic amines and histamine-releasing foods. What is the evidence? Netherlands Journal of Medicine 2005; 63 (7): 244–249.
go back to reference Voedingscentrum. Diagnostisch onderzoek door diëtisten bij vermeende voedselovergevoeligheid. Den Haag, 2002. Voedingscentrum. Diagnostisch onderzoek door diëtisten bij vermeende voedselovergevoeligheid. Den Haag, 2002.
Metagegevens
Titel
Voedselovergevoeligheid bij oudere kinderen en volwassenen
Auteur
B.J. Vlieg-Boerstra
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_35