Gepubliceerd in:
2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voedingstoestand, klinische depletie en nutritional assessment
(juli 2005)
Auteur : Drs. E. van den Hogen
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Ondervoeding als gevolg van ziekte, oftewel klinische depletie is een veelvoorkomend probleem, zelfs in de Nederlandse ziekenhuizen en verpleeghuizen. Omdat een slechte voedingstoestand een negatieve invloed heeft op het herstel van ziekte is het van groot belang om patiënten die klinisch depleet zijn of een groot risico lopen op depletie snel op te sporen. Het bepalen en monitoren van de voedingstoestand, oftewel nutritional assessment, draagt bij aan een adequate voedingstherapie. Het bepalen van de voedingstoestand gebeurt met behulp van een aantal verschillende metingen en bepalingen, zoals het afnemen van een voedingsanamnese en het in kaart brengen van eventuele verliezen, het bepalen van de lichaamssamenstelling, het meten van het energieverbruik, het bepalen van functionele parameters en relevante bloedparameters. Hoewel de verschillende metingen een goed overzicht geven van de voedingstoe-stand van een patiënt, kunnen ook metingen afzonderlijk een bijdrage leveren aan de evaluatie van het voedingsbeleid. Aangezien behalve de voeding ook ziekte van invloed is op de voedingstoestand, is een multidisciplinaire benadering aan te raden.