Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voedingstoestand, klinische depletie en nutritional assessment

(juli 2005)

Auteur: Drs. E. van den Hogen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Ondervoeding als gevolg van ziekte, oftewel klinische depletie is een veelvoorkomend probleem, zelfs in de Nederlandse ziekenhuizen en verpleeghuizen. Omdat een slechte voedingstoestand een negatieve invloed heeft op het herstel van ziekte is het van groot belang om patiënten die klinisch depleet zijn of een groot risico lopen op depletie snel op te sporen. Het bepalen en monitoren van de voedingstoestand, oftewel nutritional assessment, draagt bij aan een adequate voedingstherapie. Het bepalen van de voedingstoestand gebeurt met behulp van een aantal verschillende metingen en bepalingen, zoals het afnemen van een voedingsanamnese en het in kaart brengen van eventuele verliezen, het bepalen van de lichaamssamenstelling, het meten van het energieverbruik, het bepalen van functionele parameters en relevante bloedparameters. Hoewel de verschillende metingen een goed overzicht geven van de voedingstoe-stand van een patiënt, kunnen ook metingen afzonderlijk een bijdrage leveren aan de evaluatie van het voedingsbeleid. Aangezien behalve de voeding ook ziekte van invloed is op de voedingstoestand, is een multidisciplinaire benadering aan te raden.
Literatuur
go back to reference Chiolero R, Revelly JP, Tappy L. Energy metabolism in sepsis and injury. Nutrition 1997; 13 (9 Suppl): 45S-51S. Chiolero R, Revelly JP, Tappy L. Energy metabolism in sepsis and injury. Nutrition 1997; 13 (9 Suppl): 45S-51S.
go back to reference Cox-Reijven PLM. The validation of bio-electrical impedance spectroscopy (BIS) for measuring body composition in patients. Proefschrift. Maastricht, 2002. Cox-Reijven PLM. The validation of bio-electrical impedance spectroscopy (BIS) for measuring body composition in patients. Proefschrift. Maastricht, 2002.
go back to reference Detsky AS, Smalley PS, Chang J. Is this patient malnourished? JAMA 1994; 271(1): 54-58. Detsky AS, Smalley PS, Chang J. Is this patient malnourished? JAMA 1994; 271(1): 54-58.
go back to reference Elia M, Lunn PG. Biological markers of protein-energy malnutrition. Clinical Nutrition 1997; 16 (suppl. 1): 11-17. Elia M, Lunn PG. Biological markers of protein-energy malnutrition. Clinical Nutrition 1997; 16 (suppl. 1): 11-17.
go back to reference Frisancho A. New norms of upper limb fat and muscle areas for assessment of nutritional status. Am J Clin Nutr 1981; 34: 2540-2545. Frisancho A. New norms of upper limb fat and muscle areas for assessment of nutritional status. Am J Clin Nutr 1981; 34: 2540-2545.
go back to reference Han TS, Lean MEJ. Lower leg length as an index of stature in adults. International Journal of Obesity 1996; 20: 21-27. Han TS, Lean MEJ. Lower leg length as an index of stature in adults. International Journal of Obesity 1996; 20: 21-27.
go back to reference Jeejeebhoy KN. Nutritional Assessment. Clinical Nutrition 1998; 27 (2). Jeejeebhoy KN. Nutritional Assessment. Clinical Nutrition 1998; 27 (2).
go back to reference Kwok T, Whitelaw MN. The use of armspan in nutritional assessment of the elderly. Journal of the American Geriatric Society 1991; 39: 492-496. Kwok T, Whitelaw MN. The use of armspan in nutritional assessment of the elderly. Journal of the American Geriatric Society 1991; 39: 492-496.
go back to reference Lupo L, Pannarale O, Altomare D, Memeo V, Rubino M. Reliability of clinical judgement in evaluation of the nutritional status of surgical patients. The British Journal of Surgery 1993; 80 (12): 1553-1556. Lupo L, Pannarale O, Altomare D, Memeo V, Rubino M. Reliability of clinical judgement in evaluation of the nutritional status of surgical patients. The British Journal of Surgery 1993; 80 (12): 1553-1556.
go back to reference Naber T. The assessment of malnutrition in non-surgical patients from macronutrient to micronutrient. Proefschrift 1997. Naber T. The assessment of malnutrition in non-surgical patients from macronutrient to micronutrient. Proefschrift 1997.
go back to reference Persson C, e.a. The Swedish version of the patient-generated subjective global assessment of nutritional status: gastrointestinal vs. urological cancers. Clinical Nutrition 1999; 18 (2). Persson C, e.a. The Swedish version of the patient-generated subjective global assessment of nutritional status: gastrointestinal vs. urological cancers. Clinical Nutrition 1999; 18 (2).
go back to reference Pichard C, Kyle UG, Morabia A, e.a. Nutritional assessment: lean body mass depletion at hospital admission is associated with an increased length of stay. Am J Clin Nutr 2004; 79 (4): 613-618. Pichard C, Kyle UG, Morabia A, e.a. Nutritional assessment: lean body mass depletion at hospital admission is associated with an increased length of stay. Am J Clin Nutr 2004; 79 (4): 613-618.
go back to reference Porter C, Cohen NH. Indirect calorimetry in critically ill patients: role of the clinical dietician in interpreting results. Journal of the American Dietetic Association 1996; 96 (1). Porter C, Cohen NH. Indirect calorimetry in critically ill patients: role of the clinical dietician in interpreting results. Journal of the American Dietetic Association 1996; 96 (1).
go back to reference Rowland ML. Self-reported weight and height. American Journal of Clinical Nutrition 1990; 52. Rowland ML. Self-reported weight and height. American Journal of Clinical Nutrition 1990; 52.
go back to reference Sauerwein HP, Romijn JA, Soeters PB. Kunstmatige voeding bij door ziekte veranderde stofwisseling. Maarsen: Elsevier/Bunge, 1998. Sauerwein HP, Romijn JA, Soeters PB. Kunstmatige voeding bij door ziekte veranderde stofwisseling. Maarsen: Elsevier/Bunge, 1998.
go back to reference Soeters PB, Jong PCM de, von Meyenfeldt MF. De klinische diagnose ondervoeding. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 1987; 131 (18): 765-768. Soeters PB, Jong PCM de, von Meyenfeldt MF. De klinische diagnose ondervoeding. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 1987; 131 (18): 765-768.
go back to reference Studley HO. Percentage of weight loss, a basic indicator of surgical risk in patients with chronic peptic ulcer. JAMA 1936; 8: 458-460. Studley HO. Percentage of weight loss, a basic indicator of surgical risk in patients with chronic peptic ulcer. JAMA 1936; 8: 458-460.
go back to reference Thomas DR, Verdery RB, Gardner L, e.a. A prospective study of outcome from protein-energy malnutrition in nursing home residents. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 1991; 15: 400-404. Thomas DR, Verdery RB, Gardner L, e.a. A prospective study of outcome from protein-energy malnutrition in nursing home residents. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 1991; 15: 400-404.
go back to reference Vellas B, Guigoz Y, Garry PJ, Nourhashemi F, Bennahum D, Lauque S, Albarede JL. The Mini Nutritional Assessment (MNA) and its use in grading the nutritional state of elderly patients. Nutrition 1999; 15 (2): 116-122. Vellas B, Guigoz Y, Garry PJ, Nourhashemi F, Bennahum D, Lauque S, Albarede JL. The Mini Nutritional Assessment (MNA) and its use in grading the nutritional state of elderly patients. Nutrition 1999; 15 (2): 116-122.
go back to reference Webb AR, e.a. Hand Grip Dynamometry as a Predictor of Postoperative Complications Reappraisal Using Age Standardised grip Strengths. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 1989; 13 (1). Webb AR, e.a. Hand Grip Dynamometry as a Predictor of Postoperative Complications Reappraisal Using Age Standardised grip Strengths. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 1989; 13 (1).
Metagegevens
Titel
Voedingstoestand, klinische depletie en nutritional assessment
Auteur
Drs. E. van den Hogen
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_33