Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding bij oncologische aandoeningen

(juli 2008)

Auteurs : N. Doornink, J. Vogel

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Oncologische aandoeningen leiden vaak tot een verslechterde voedingstoestand en een veranderde lichaamssamenstelling met een negatief effect op de overlevingskansen en op de kwaliteit van leven. De voedingsinneming en stofwisseling kunnen worden verstoord. Voedingszorg vormt een belangrijk onderdeel van de totale zorg voor oncologische patiënten. Zowel voor aanvang als tijdens en na de behandeling spelen gerichte voedingsadviezen een belangrijke ondersteunende rol om genezing of optimale palliatie te bereiken. Voor een goede voedingszorg is het van belang dat voedingsinterventies niet ad hoc worden toegepast, maar dat hulpverleners beschikken over richtlijnen voor voeding bij oncologische aandoeningen in het algemeen en over specifieke richtlijnen en werkafspraken voor voedingsinterventie bij vormen van kanker die in een bepaalde instelling of bepaald werkveld worden behandeld.
Literatuur
go back to reference Arends J, e.a. ESPEN Guidelines on enteral Nutrition: non-surgical oncology. Clinical Nutrition 2006; 25: 245–259. Arends J, e.a. ESPEN Guidelines on enteral Nutrition: non-surgical oncology. Clinical Nutrition 2006; 25: 245–259.
go back to reference Bossola M, Pacelli F, e.a. Cancer cachexia: it is time for more clinical trials. Annals of Surgical Oncology 2007; 14: 276–285. Bossola M, Pacelli F, e.a. Cancer cachexia: it is time for more clinical trials. Annals of Surgical Oncology 2007; 14: 276–285.
go back to reference Caro M, e.a. Nutritional intervention and quality of life in adult oncology patients. Clinical Nutrition 2007; 26: 289–301. Caro M, e.a. Nutritional intervention and quality of life in adult oncology patients. Clinical Nutrition 2007; 26: 289–301.
go back to reference Dam F van, e.a. Minder gebruik van alternatieve behandelingen door kankerpatiënten. Ned Tijdschr Geneesk 2003; 147 (36): 1731–1734. Dam F van, e.a. Minder gebruik van alternatieve behandelingen door kankerpatiënten. Ned Tijdschr Geneesk 2003; 147 (36): 1731–1734.
go back to reference Denmark-Wahnefried W, e.a. Riding the crest of the teachable moment; promoting long-term health after the diagnosis of cancer. Journal of Clinical Oncology 2005: 23: 5814–5830. Denmark-Wahnefried W, e.a. Riding the crest of the teachable moment; promoting long-term health after the diagnosis of cancer. Journal of Clinical Oncology 2005: 23: 5814–5830.
go back to reference Dewey A, e.a. Eicosapentaenoic acid (EPA, an omega-3 fatty acid from fish oils) for the treatment of cancer cachexie. Cochrane database of systematic reviews, 2007. Dewey A, e.a. Eicosapentaenoic acid (EPA, an omega-3 fatty acid from fish oils) for the treatment of cancer cachexie. Cochrane database of systematic reviews, 2007.
go back to reference Diclehan U. Evaluation of nutritional status in cancer patients receiving radiotherapy. A prospective study. Am J Clin Oncol 2006; 29: 183–188. Diclehan U. Evaluation of nutritional status in cancer patients receiving radiotherapy. A prospective study. Am J Clin Oncol 2006; 29: 183–188.
go back to reference Doornink N, e.a. Leidraad voor voedingsdeskundigen bij kanker. Haarlem: De Toorts, 2006. Doornink N, e.a. Leidraad voor voedingsdeskundigen bij kanker. Haarlem: De Toorts, 2006.
go back to reference Doyle C, e.a. Nutrition and physical activity during and after cancer treatment. CA Cancer Journal for Clinicians 2006; 56; 232–353. Doyle C, e.a. Nutrition and physical activity during and after cancer treatment. CA Cancer Journal for Clinicians 2006; 56; 232–353.
go back to reference Garcia-Peris P, e.a. Prospective study of resting expenditure changes in head and neck cancer patients treated with chemo radiotherapy measured by indirect calorimetry. Nutrition 2005; 21: 1107–1112. Garcia-Peris P, e.a. Prospective study of resting expenditure changes in head and neck cancer patients treated with chemo radiotherapy measured by indirect calorimetry. Nutrition 2005; 21: 1107–1112.
go back to reference Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatienr. 2006/21. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatienr. 2006/21.
go back to reference Harvie M, e.a. Energy balance in patients with advanced NSCLC, metastatic melanoma and metastatic breast cancer receiving chemotherapy – a longitudinal study. British Journal of Cancer 2005; 92: 673–680. Harvie M, e.a. Energy balance in patients with advanced NSCLC, metastatic melanoma and metastatic breast cancer receiving chemotherapy – a longitudinal study. British Journal of Cancer 2005; 92: 673–680.
go back to reference Hulfens R, e.a. Rapportage resultaten Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2007. Universiteit Maastricht, onderzoeksinstituut Caphi, Departement Health Care and Nursing Sciences, 2007. Hulfens R, e.a. Rapportage resultaten Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2007. Universiteit Maastricht, onderzoeksinstituut Caphi, Departement Health Care and Nursing Sciences, 2007.
go back to reference KWF Kankerbestrijding. Voeding bij kanker. Brochure. Amsterdam: KWF Kankerbestrijding, 2008. KWF Kankerbestrijding. Voeding bij kanker. Brochure. Amsterdam: KWF Kankerbestrijding, 2008.
go back to reference Lynn J, Adamson D. Living well at the end of life: adapting health care to serious chronic illness in old age. RAND Corporation. Rand Health White Paper WP 137, 2003. Lynn J, Adamson D. Living well at the end of life: adapting health care to serious chronic illness in old age. RAND Corporation. Rand Health White Paper WP 137, 2003.
go back to reference Mateen F, Jato A. Megestrol acetate for the palliation of anorexia in advanced, incurable cancer patients. Clinical Nutrition 2006; 25: 711–715. Mateen F, Jato A. Megestrol acetate for the palliation of anorexia in advanced, incurable cancer patients. Clinical Nutrition 2006; 25: 711–715.
go back to reference Mc Gough C, e.a. Role of nutritional intervention in patients treated with radiotherapy for pelvic malignancy. British Journal of Cancer 2004; 90: 2278–2287. Mc Gough C, e.a. Role of nutritional intervention in patients treated with radiotherapy for pelvic malignancy. British Journal of Cancer 2004; 90: 2278–2287.
go back to reference Meij B van der, e.a. Relevantie van voeding verrijkt met visolie (EPA) bij kanker. Rapport uitgebracht door de LWDO in opdracht van KWF Kankerbestrijding, 2005. Meij B van der, e.a. Relevantie van voeding verrijkt met visolie (EPA) bij kanker. Rapport uitgebracht door de LWDO in opdracht van KWF Kankerbestrijding, 2005.
go back to reference Muscaritolai M, e.a. Prevention and treatment of cancer cachexie: new insights into an old problem. Eur J Cancer 2006; 42 (1): 31–41. Muscaritolai M, e.a. Prevention and treatment of cancer cachexie: new insights into an old problem. Eur J Cancer 2006; 42 (1): 31–41.
go back to reference Ravasco P, Monteiro Grilloa I, e.a. Cancer wasting and quality of life react to early individualized nutritional counselling. Clinical Nutrition 2007; 26: 7–15. Ravasco P, Monteiro Grilloa I, e.a. Cancer wasting and quality of life react to early individualized nutritional counselling. Clinical Nutrition 2007; 26: 7–15.
go back to reference Reeves M, e.a. Resting energy expenditure in patients with solid tumors undergoing anticancer therapy. Nutrition 2006; 22: 609–615. Reeves M, e.a. Resting energy expenditure in patients with solid tumors undergoing anticancer therapy. Nutrition 2006; 22: 609–615.
go back to reference Poll-Franse L van de, e.a. Less aggressive treatment and worse overall survival in cancer patient with diabetes. Int J Cancer 2007; 120: 1986–1992. Poll-Franse L van de, e.a. Less aggressive treatment and worse overall survival in cancer patient with diabetes. Int J Cancer 2007; 120: 1986–1992.
go back to reference Sauerwein HP, Strack van Schijndel RJM. Perspective: How to evaluate studies on peri-operative nutrition? Considerations about the definition of optimal nutrition for patients and its key rol in the comparison of the results of studies on nutritional intervention. Clinical Nutrition 2007; 26: 154–158. Sauerwein HP, Strack van Schijndel RJM. Perspective: How to evaluate studies on peri-operative nutrition? Considerations about the definition of optimal nutrition for patients and its key rol in the comparison of the results of studies on nutritional intervention. Clinical Nutrition 2007; 26: 154–158.
go back to reference Signaleringscommissie KWF Kankerbestrijding. Kanker in Nederland. Amsterdam: KWF Kankerbestrijding, 2004. Signaleringscommissie KWF Kankerbestrijding. Kanker in Nederland. Amsterdam: KWF Kankerbestrijding, 2004.
go back to reference Tepaske R. Richtlijn immunonutritie op de intensive care. Uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), 2007. Tepaske R. Richtlijn immunonutritie op de intensive care. Uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), 2007.
go back to reference Velde C, e.a., redactie. Oncologie. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 2005. Velde C, e.a., redactie. Oncologie. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 2005.
go back to reference VIKC, redactie. Zakboekje Middelen bij maligne aandoeningen. VIKC, 2005. VIKC, redactie. Zakboekje Middelen bij maligne aandoeningen. VIKC, 2005.
go back to reference World Cancer Research Fund. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer. A Global Perspective. 2007. World Cancer Research Fund. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer. A Global Perspective. 2007.
Metagegevens
Titel
Voeding bij oncologische aandoeningen
Auteurs
N. Doornink
J. Vogel
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_51