Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voeding bij oncologische aandoeningen
(juli 2008)
Auteurs : N. Doornink, J. Vogel
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Oncologische aandoeningen leiden vaak tot een verslechterde voedingstoestand en een veranderde lichaamssamenstelling met een negatief effect op de overlevingskansen en op de kwaliteit van leven. De voedingsinneming en stofwisseling kunnen worden verstoord. Voedingszorg vormt een belangrijk onderdeel van de totale zorg voor oncologische patiënten. Zowel voor aanvang als tijdens en na de behandeling spelen gerichte voedingsadviezen een belangrijke ondersteunende rol om genezing of optimale palliatie te bereiken. Voor een goede voedingszorg is het van belang dat voedingsinterventies niet ad hoc worden toegepast, maar dat hulpverleners beschikken over richtlijnen voor voeding bij oncologische aandoeningen in het algemeen en over specifieke richtlijnen en werkafspraken voor voedingsinterventie bij vormen van kanker die in een bepaalde instelling of bepaald werkveld worden behandeld.