Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voeding bij jicht en hyperuricemie
(augustus 2010)
Auteur : J.J. van Duinen
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Jicht is een gewrichtsaandoening waarbij een ontsteking ontstaat doordat natriumuraatkristallen neerslaan. De aandoening begint in de regel zeer plotseling, met hevige pijn in een gewricht. Zonder behandeling zullen er herhaaldelijke aanvallen optreden. Aangezien bij jicht meestal een te hoog urinezuurgehalte in het bloed voorkomt, worden urinezuurverlagende geneesmiddelen voorgeschreven. Urinezuur ontstaat door de afbraak van purine (een onderdeel van het DNA). Risicofactoren voor het ontstaan van jicht zijn overgewicht, verminderde nierfunctie en het gebruik van diuretica, maar ook alcoholgebruik en een eiwitrijke voeding kunnen een rol spelen. De huidige medicamenteuze behandelingen hebben ertoe geleid dat een purinearme voeding een minder belangrijke plaats heeft in de behandeling. Voedingsadviezen bij jicht bestaan uit een gezonde voeding met aandacht voor het verkrijgen of behouden van een gezond gewicht, beperkt alcoholgebruik, extra vocht en beperking van eiwit- en purinerijke voedingsmiddelen.