Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding bij jicht en hyperuricemie

(augustus 2010)

Auteur : J.J. van Duinen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Jicht is een gewrichtsaandoening waarbij een ontsteking ontstaat doordat natriumuraatkristallen neerslaan. De aandoening begint in de regel zeer plotseling, met hevige pijn in een gewricht. Zonder behandeling zullen er herhaaldelijke aanvallen optreden. Aangezien bij jicht meestal een te hoog urinezuurgehalte in het bloed voorkomt, worden urinezuurverlagende geneesmiddelen voorgeschreven. Urinezuur ontstaat door de afbraak van purine (een onderdeel van het DNA). Risicofactoren voor het ontstaan van jicht zijn overgewicht, verminderde nierfunctie en het gebruik van diuretica, maar ook alcoholgebruik en een eiwitrijke voeding kunnen een rol spelen. De huidige medicamenteuze behandelingen hebben ertoe geleid dat een purinearme voeding een minder belangrijke plaats heeft in de behandeling. Voedingsadviezen bij jicht bestaan uit een gezonde voeding met aandacht voor het verkrijgen of behouden van een gezond gewicht, beperkt alcoholgebruik, extra vocht en beperking van eiwit- en purinerijke voedingsmiddelen.
Literatuur
go back to reference Choi HK. A prescription for lifestyle change in patients with hyperuricemia and gout. Current Opinion in Rheumatology 2010; 22: 165–174. Choi HK. A prescription for lifestyle change in patients with hyperuricemia and gout. Current Opinion in Rheumatology 2010; 22: 165–174.
go back to reference Choi HK, Curhan G. Coffee, tea, and caffeine consumption and serum uric acid level. The Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arthritis Rheumatology 2007; 57: 816–821. Choi HK, Curhan G. Coffee, tea, and caffeine consumption and serum uric acid level. The Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arthritis Rheumatology 2007; 57: 816–821.
go back to reference Choi HK, Curhan G. Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men; prospective cohort study. British Medical Journal 2008; 336: 309–312. Choi HK, Curhan G. Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men; prospective cohort study. British Medical Journal 2008; 336: 309–312.
go back to reference Choi HK, e.a. Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. New England Journal of Medicine 2004; 350: 1093–1103. Choi HK, e.a. Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. New England Journal of Medicine 2004; 350: 1093–1103.
go back to reference Choi HK, e.a. Intake of purine-rich foods, protein, dairy products and serum uric acid levels; the Third National Health and Nutritional Examination Survey. Arthritis Rheumatology 2005; 52: 283–289. Choi HK, e.a. Intake of purine-rich foods, protein, dairy products and serum uric acid levels; the Third National Health and Nutritional Examination Survey. Arthritis Rheumatology 2005; 52: 283–289.
go back to reference Choi HK, e.a. Vitamin C intake in de risk of gout in men: a prospective study. Archives of Internal Medicine 2009; 69: 502–507. Choi HK, e.a. Vitamin C intake in de risk of gout in men: a prospective study. Archives of Internal Medicine 2009; 69: 502–507.
go back to reference Dessein PH, e.a. Beneficial effects of weight loss associated with moderate calorie/carbohydrate restriction, and increased proportional intake of protein and unsaturated fat on serum urate and lipoprotein levels in gout. Annals of Rheumatic Disease 2000; 59: 539–543. Dessein PH, e.a. Beneficial effects of weight loss associated with moderate calorie/carbohydrate restriction, and increased proportional intake of protein and unsaturated fat on serum urate and lipoprotein levels in gout. Annals of Rheumatic Disease 2000; 59: 539–543.
go back to reference Jacob RA, e.a. Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy woman. Journal of Nutrition 2003; 133: 1826–1829. Jacob RA, e.a. Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy woman. Journal of Nutrition 2003; 133: 1826–1829.
go back to reference Janssens HJEM, e.a. NHG-standaard Arthritis. Huisarts & Wetenschap 2009; 52 (9): 439–453. Janssens HJEM, e.a. NHG-standaard Arthritis. Huisarts & Wetenschap 2009; 52 (9): 439–453.
go back to reference Jordan KM, e.a. Summary of guideline for the management of gout. Rheumatology 2007. doi.10.1093/rheumatology/kem056a. Jordan KM, e.a. Summary of guideline for the management of gout. Rheumatology 2007. doi.10.1093/rheumatology/kem056a.
go back to reference Jordan MJ. Un update on gout. Reports on the Rheumatic Disease Series 2004; 4: 1–8. Jordan MJ. Un update on gout. Reports on the Rheumatic Disease Series 2004; 4: 1–8.
go back to reference Martinon F, Glimcher LH. Gout: new insights into an old disease. Journal of Clinical Investigations 2006; 116: 2073–2075. Martinon F, Glimcher LH. Gout: new insights into an old disease. Journal of Clinical Investigations 2006; 116: 2073–2075.
go back to reference Neogi T. Asymptomatic hyperuricemia; perhaps not so benign. Journal of Rheumatology 2008; 35: 734–737. Neogi T. Asymptomatic hyperuricemia; perhaps not so benign. Journal of Rheumatology 2008; 35: 734–737.
go back to reference Pillinger MH, Keenan RT. Update on the management of hyperuricemia and gout. Bull NYU Hosp Joint Dis 2008; 66: 231–239. Pillinger MH, Keenan RT. Update on the management of hyperuricemia and gout. Bull NYU Hosp Joint Dis 2008; 66: 231–239.
go back to reference Richette P, Bardin T. Gout. Lancet 2010; 375 (9711): 318–328. Richette P, Bardin T. Gout. Lancet 2010; 375 (9711): 318–328.
go back to reference Saag KG, Choi HK. Epidemiology, risk factors and lifestyle modifications for gout. Arthritis Research & Therapy 2006; 8 (suppl. 1): S2. doi.10.1186/ar1907. Saag KG, Choi HK. Epidemiology, risk factors and lifestyle modifications for gout. Arthritis Research & Therapy 2006; 8 (suppl. 1): S2. doi.10.1186/ar1907.
go back to reference Schlesinger N. Hyperuricemic gout and diet. In: Coleman LA (red), Nutrition and Rheumatic Diseases. Humana Press, 2008. Schlesinger N. Hyperuricemic gout and diet. In: Coleman LA (red), Nutrition and Rheumatic Diseases. Humana Press, 2008.
go back to reference Shulten P, e.a. The role of diet in the management of gout: a comparison of knowledge and attitudes to current evidence. Journal of Human Dietetics 2009; 22: 3–11. Shulten P, e.a. The role of diet in the management of gout: a comparison of knowledge and attitudes to current evidence. Journal of Human Dietetics 2009; 22: 3–11.
go back to reference Tulipani S, e.a. Impact of strawberries on human health; insight into marginally discussed bioactive compounds for the Mediterranean diet. Public Health Nutrition 2009; 12: 1656–1662. Tulipani S, e.a. Impact of strawberries on human health; insight into marginally discussed bioactive compounds for the Mediterranean diet. Public Health Nutrition 2009; 12: 1656–1662.
go back to reference Vonkeman HE, Wiersma Tj, e.a. Reumatologie. In: Everdingen JJE van, Glerum JH, Wiersma Tj. Diagnose en therapie 2009. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009. Vonkeman HE, Wiersma Tj, e.a. Reumatologie. In: Everdingen JJE van, Glerum JH, Wiersma Tj. Diagnose en therapie 2009. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009.
go back to reference Wilson F. In the clinic: Gout. Annals of Internal Medicine 2010; 152: ICT 2–1-14. Wilson F. In the clinic: Gout. Annals of Internal Medicine 2010; 152: ICT 2–1-14.
go back to reference Zeben D van, Verborg AJT, Berends TC. Jicht en pseudo-jicht. In: Zakboek ziektebeelden; Orthopedie/Reumatologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009. Zeben D van, Verborg AJT, Berends TC. Jicht en pseudo-jicht. In: Zakboek ziektebeelden; Orthopedie/Reumatologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009.
go back to reference Zhang W, e.a. EULAR evidence based recommendations for gout. Part II: Management. Annals of Rheumatic Disease 2006; 65: 1312–1324. Zhang W, e.a. EULAR evidence based recommendations for gout. Part II: Management. Annals of Rheumatic Disease 2006; 65: 1312–1324.
Metagegevens
Titel
Voeding bij jicht en hyperuricemie
Auteur
J.J. van Duinen
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_55