Skip to main content
main-content
Top

30-03-2016 | Nieuws

Vervolgonderzoek voorbehouden handelingen verpleegkundig specialist

Er komt een vervolgonderzoek naar de uitvoering van voorbehouden handelingen. Het gaat om endoscopieën, electieve cardioversie en defibrillatie door verpleegkundig specialisten. Een eerder gehouden evaluatieonderzoek leverde te weinig respons zodat deze onderdelen nog niet definitief zijn vastgelegd in de Wet BIG.

De verpleegkundig specialist heeft de afgelopen jaren zelfstandig voorbehouden handelingen mogen uitvoeren in de vorm van een experiment. De meest uitgevoerde voorbehouden handelingen zijn onder andere het voorschrijven van geneesmiddelen en injecteren. Naar aanleiding van het eerdere evaluatieonderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, heeft Minister Schippers gezegd dat een groot deel van deze handelingen definitief zal worden opgenomen in de Wet BIG.

Maastricht UMC+

Het vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd door een onderzoeksteam van Maastricht UMC+, onder leiding van hoogleraar chronische zorg Bert Vrijhoef. V&VN roept verpleegkundig specialisten die deze voorbehouden handelingen uitvoeren om data aan te leveren. +

Meld je aan

Ben je als verpleegkundig specialist betrokken bij de uitvoering van endoscopieën, electieve cardioversie of defibrillatie, stuur dan je reactie naar info@venvnvs.nl. De reacties zullen worden doorgestuurd naar het onderzoeksteam.

Bron: V&VN

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten