Skip to main content
main-content
Top

30-10-2012 | Nieuws

Verpleegkundigen specialisten en physician assistants mogen DBC’s openen

Als het aan demissionair minister Schippers ligt, mogen verpleegkundig specialisten en physician assistants in de toekomst ook DBC’s openen en sluiten. Dat laat ze in een brief aan de Tweede Kamer weten. Nu is dat alleen voorbehouden aan artsen, tandartsen en verloskundigen. Met de uitspraak reageert zij op een eerder uitgebracht rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), over taakherschikking.

DBC staat voor diagnosebehandelcombinatie en het systeem vervangt sinds 2005 de oude manier van ziekenhuisfinanciering. Het is een opsomming van alle onderzoeken en verrichtingen die een patiënt doorloopt tijdens een ziekenhuisopname. In de praktijk kunnen verpleegkundig specialisten en physician assistants wel zelfstandig handelingen indiceren en uitvoeren, die voorheen waren voorbehouden aan artsen. Zij kunnen deze echter niet declareren. Bovendien moet de patiënt ook door een arts gezien worden, terwijl dit medisch gezien niet altijd noodzakelijk is. Dat zijn knelpunten die taakherschikking in de tweedelijns somatische zorg en curatieve GGZ in de weg staan, concludeerde de NZa in haar rapport Advies Taakherschikking van begin 2012.

 

Financiële effecten

Demissionair minister Schippers laat in de brief weten het definitieve besluit over het wel of niet openen van DBC’s over te laten aan het nieuwe kabinet. Wel vraagt zij de NZa inzichtelijk te maken wat de financiële effecten zijn van het inzetten van physician assistants en verpleegkundig specialisten en hier begin 2013 over te rapporteren.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.