Skip to main content
main-content
Top

22-12-2011 | Nieuws

Verpleegkundigen missen gebrek aan uitdaging

Eén van de belangrijkste aspecten voor verpleegkundigen om de zorg te verlaten is een gebrek aan uitdaging, omdat mbo- en hbo-verpleegkundigen vaak hetzelfde werk doen. Dit concludeert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Het NIVEL onderzocht in opdracht van V&VN hoe zorg er in de toekomst uit komt te zien en welke consequenties dat heeft voor de beroepsuitoefening van verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden in Nederland. 

Een advies van het NIVEL is in beleid en praktijk een duidelijk onderscheid te maken tussen mbo- en hbo-opgeleide zorgverleners. De diverse functies die passen bij de diverse niveaus lopend van niveau 1 en 2 van de zorghulpen en helpenden tot het masterniveau van de verpleegkundig specialist, zouden meer inzichtelijk moeten worden gemaakt.

Uit het rapport blijkt dat er niet alleen winst te behalen valt door verpleegkundigen bij- en nascholing aan te bieden. Er kan ook efficiënter gewerkt worden, bijvoorbeeld door de inzet van technologische innovaties, zoals domotica, e-health en zorg op afstand. Uit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden dit ook willen, mits het bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

Er zal meer accent komen te liggen op preventie, het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteuning van zelfmanagement. Volgens het NIVEL moet de verpleegkundigen en verzorgenden van de toekomst daarom over vaardigheden moeten beschikken op het gebied van communicatie en empowerment.

Het onderzoek was een achtergrondstudie voor V&V 2020, een project van V&VN gericht op de herziening van beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden. 

Link naar rapport: http://www.nivel.nl/pdf/Rapport-nationale-kennissynthese.pdf

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.