Skip to main content
main-content
Top

01-08-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Wijkverpleegkundige soms ook poetshulp

Zestig procent van de wijkverpleegkundigen doet weleens gratis een was, afwas of ander huishoudelijk klusje voor hun cliënt omdat ze de mantelzorger willen ontlasten. Dat heeft Francis Bolle van V&VN gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

Sinds ouderen langer thuis blijven wonen is het werk van mantelzorgers zwaarder geworden. Daarbij komt nog dat gemeenten hebben bezuinigd op huishoudelijke hulp. Dat verpleegkundigen nu af en toe ook een huishoudelijke klus opknappen, maakt het er echter niet goedkoper op. Een huishoudhulp kost tot 27 euro per uur, een verpleegkundige tot 75 euro per uur.

Doorschuifsysteem

Francis Bolle spreekt van een ‘doorschuifsysteem’. “Als verpleegkundigen er huishoudelijk werk bij doen, heeft dat nog een ander nadeel; ze kunnen dan niet meer al hun patiënten bezoeken en moeten dat overlaten aan verzorgenden, maar die zijn minder hoog opgeleid en signaleren problemen daardoor minder snel.”

Cliënt erbij

De mantelzorger is dan zo overbelast dat de verpleegkundige er in feite een cliënt bij heeft.” Zorgverleners zien mantelzorgers vooral als vriend of familielid van de cliënt en zorgen ervoor dat die rol ook kan blijven bestaan. Ze proberen de mantelzorger te ontlasten. Slechts twee procent van de ondervraagden zegt de mantelzorger vaardigheden aan te leren voor de zorg van hun naasten.

V&VN heeft begrip voor verpleegkundigen en verzorgenden die taken van mantelzorgers overnemen, maar ziet dit zeker niet als oplossing voor de overbelasting die mantelzorgers ervaren. “De vraag is of cliënten en mantelzorgers de gemeente weten te vinden voor de inzet van huishoudelijke hulp en de inzet van vrijwilligers. Er bestaat een kloof tussen de hulp die cliënten in de wijk nodig hebben en de ondersteuning die gemeenten aanbieden. Het kan niet zo zijn dat de wijkverpleging deze kloof moet dichten,” zegt Francis Bolle. “Als wijkverpleegkundigen bij een cliënt huishoudelijke of andere hulp indiceren moeten gemeenten dat serieus nemen.” V&VN vindt dat verpleegkundigen en verzorgenden meer tijd moeten krijgen om mantelzorgers te helpen de juiste ondersteuning te krijgen voor de zorg van henzelf en hun familielid.

Bron: V&VN

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.