Skip to main content
main-content
Top

23-12-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Van Rijn: Wel degelijk harde afspraken over genoeg verplegend personeel

Er komen wel degelijk harde afspraken over genoeg personeel in de verpleeghuizen. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn tegen AD.nl. Volgens Van Rijn voldoet hij hiermee zonder twijfel aan de wens die Hugo Borst en Carin Gaemers in hun manifest over de verpleeghuiszorg hebben neergelegd.

In het pamflet zegt Borst dat vastgesteld moet worden hoeveel zorgpersoneel nodig is om 'complete zorg' te leveren. Tot deze norm er ligt, geldt de vuistregel: minimaal twee zorgmedewerkers per acht bewoners. Er wordt echter getwijfeld of één landelijke norm haalbaar is.

Heldere criteria

Volgens het Zorginstituut zijn er geen aanwijzingen dat zo'n exacte norm voor iedereen de zorgkwaliteit zal verbeteren. Volgens Van Rijn komen er ondanks dat toch heldere criteria. Zo moeten tijdens 'intensieve zorgmomenten' twee verzorgenden aanwezig zijn. Ook moet er altijd iemand in de huiskamer of gemeenschappelijke ruimte zijn. Ook moeten er mensen aanwezig zijn die aandacht kan besteden aan een zinvolle daginvulling.

Bron: AD

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten