Skip to main content
main-content
Top

07-07-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Seniorenbond wil niet-praktiserende verpleegkundigen laten herintreden

Alle verpleegkundigen in Nederland zouden na een kort opleidingstraject moeten herintreden en zich minimaal twee dagen in de week inzetten voor de ouderenzorg. Daarvoor pleit directeur Manon Vanderkaa van de Unie KBO.

Vanderkaa zegt dit als reactie op het bericht 49 verpleeghuizen tekortschieten en de veiligheid van patiënten niet meer kunnen garanderen. De verpleeghuizen staan op de 'zwarte lijst' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en krijgen tot oktober de tijd om verbeteringen door te voeren.

De KBO zegt te schrikken van de resultaten van het inspectierapport. Met voldoende gekwalificeerde deeltijd-verpleegkundigen kan een ramp worden voorkomen, aldus Vanderkaa op de website van de vakbond.

Onvoldoende geïnvesteerd

Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Al jaren horen we dat de zorg van bewoners van verpleeghuizen zwaarder is geworden. Helaas is onvoldoende geïnvesteerd in opleidingen. Vooral in grote steden komen zorgorganisaties moeilijk aan voldoende gekwalificeerd personeel. Hoe komt dat? Opleiden van zorgpersoneel vraagt tijd, die zorgorganisaties niet hebben. Daarnaast moeten deze constant (voorgenomen) bezuinigingen het hoofd bieden. Steeds meer zorginstellingen verkeren in financiële problemen. De exorbitante salarissen van zorgbestuurders staan hiermee in schril contrast. Gekwalificeerd personeel is dus steeds moeilijker vindbaar.”

Congres

Op 13 oktober wordt Hét Verpleeghuis Congres gehouden. Hier leer je hoe je inzet op kwaliteit en veiligheid van zorg. Het congres is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden én (team)managers! Meer info over dit congres >>

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten