Skip to main content
Top

26-10-2017 | Verpleegkunde | E-learning

Trombose en atherosclerose

Punten: 2

Geaccrediteerd door: Kwaliteitsregister V&V

Aantal pogingen: 3

Atherosclerose (slagaderverkalking) is de belangrijkste oorzaak van overlijden in de westerse wereld en verklaart ruim één derde van alle doodsoorzaken in Nederland. Het veroorzaakt een spectrum aan klinische ziektebeelden, waaronder het myocardinfarct en perifeer vaatlijden. De meest voorkomende aandoeningen veroorzaakt door trombose zijn de veneuze tromboembolieën, die vooral problemen geven in benen, armen of longen. Schade ontstaat als gevolg van een geactiveerd stollingsmechanisme, waardoor een bloedvat geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten.
Bij trombose en atherosclerose spelen het stollingsmechanisme en de interactie tussen het bloed en de vaatwand een essentiële rol. Inzicht in het mechanisme van de bloedstolling, evenals de natuurlijke remmers van de stolling, het fibrinolytisch systeem en de functie van het endotheel is van belang om de oorzaak en gevolgen van trombose en atherosclerose te begrijpen.

De online kennistoets gaat over onder meer de verschillende stadia van hemostase, over versterkingslussen en crosslinking, over fibrinolyse en over verhoogde bloedingsneiging en screenende testen. Ook komen trombose, trombofilie en antitrombotica aan bod, net als atherosclerose en atherotrombose.

Het bij de toets behorende artikel is verschenen in Bijzijn XL nr. 9 (2017).
Accreditatie is toegekend:  Kwaliteitsregister V&V.
Aantal punten: 2.