Skip to main content
Top

14-10-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Helft verpleegkundigen maakt weleens fout door hoge werkdruk

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Bijna vier op de vijf ziekenhuis-verpleegkundigen (79%) ervaart regelmatig of zelfs altijd hoge werkdruk. Bij meer dan de helft (54%) heeft deze druk geleid tot het maken van één of meerdere fouten. Dat blijkt uit de enquête die V&VN samen met het AVROTROS-programma Zorg.nu onder bijna 1300 verpleegkundigen heeft gehouden.

Het maken van een fout, ook als die geen schade toebracht aan de patiënt, levert de verpleegkundigen slapeloze nachten op en maakt ze onzeker en gespannen. Bijna een kwart (24%) van de verpleegkundigen heeft overwogen te stoppen met het werk vanwege het risico op het maken van een fout. Bijna de helft van de ondervraagde verpleegkundigen, 47 procent, geeft aan niet voldoende tijd te hebben voor de patiënt.

Nachtje mee

V&VN directeur Sonja Kersten en hoogleraar Hester Vermeulen reageerden in een televisie-uitzending op de uitslagen van de enquête. Ook loopt Zorg.nu een dag en nacht mee met een verpleegkundige. De overige resultaten worden binnenkort door V&VN bekend gemaakt.

Bron: V&VN

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.